Stručni skup za vjeroučitelje „Snaga Riječi“

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 21. rujna 2024. (PEV/IBA) – U organizaciji Saveza baptističkih crkava u RH (SBC u RH) i Evanđeosko pentekostne crkve u RH (EPC u RH) održan je stručni skup za vjeroučitelje baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka u prostoru Baptističke crkve u Radićevoj 30 na temu „Snaga Riječi“ na kojem je sudjelovalo 50-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

Nakon uvodnih riječi Svjetlane Mraz, koordinatorica vjeronauka pri SBC u RH, molitvu je vodio Robert Bogešić, član Tima za vjeronauk. 

Tomislav Zorić, pastor EPC Novi savez, Zagreb, održao je predavanje na temu „Promjena razmišljanja – promjena ponašanja“, gdje je uvodno, čitajući retke zapisane u Poslanici Rimljanima 10 poglavlje 17 redak „Dakle vjera je od propovijedanja, a propovijedanje riječju Kristovom“ naglasio kako je vjera proces koji dolazi od slušanja Božje riječi i donosi promjene u životu.

Kako ostati vjeran, uputio je pitanje pastor Zorić te je naglasio kako je za to potrebna promjena razmišljanja i obnova uma. „Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno“ (Rim. 12,2) riječi su koje nas i ohrabruju i potiču da se ne prilagođavamo pravilima i ponašanjima svijeta, istaknuo je pastor Zorić, naglašavajući kako osobe koje su prihvatile Isusa Krista kao svog osobnog spasitelja imaju Kristovu misao i upoznali su misao Gospodnju koja poučava.

Činjenica je kako nitko ne može niti postati, niti ostati Božje dijete bez Božje riječi, kazao je pastor Zorić, jer Božja riječ je naša hrana koja mijenja i oblikuje nas. A ta vjera u Gospodina prepoznati će se kroz savršena djela, koja predstavljaju utjelovljenje savršene vjere “Jer tko je upoznao misao Gospodnju, da ga pouči? A mi imamo misao Kristovu“ (1. Kor 2,16), zaključio je pastor Zorić. 

Dijana Zorić, prof. i specijalistica za storytelling i vanjsku komunikaciju govorila je o storytallingu, kao vještini pričanja priča i bajki koje su nastale u 18. i 19. stoljeću a koja ima za cilj što jače povezivanje s publikom.

Na seminaru prof. Zorić je održala dva predavanja „Uvod u storytelling“ i „Storytelling u nastavnoj praksi“. Prema njenim riječima, osim na kreiranju i plasiranju dobre priče te metodama uspješne i ugodne komunikacije s publikom, za dobar storytelling treba raditi i na razvoju i usavršavanju njihovih komunikacijskih, prezentacijskih i interpretacijskih vještina. Kroz pričanje priča nastoji se razvijati kritičko promišljanje te je potrebno promišljeno pristupati pričama i bajkama, naglasila je prof. Zorić, dodajući kako treba pažljivo i promišljeno pristupati pričama s kojima se želi utjecati na djetetovo ponašanje a za to je, svakako potrebno i pažljivo slušanje, zaključila je prof. Zorić.

Dr. sc. Danijel Časni, predavač na Biblijskom institutu Zagreb prezentirao je nove slikovnice u izdanju Radosne vijesti:  Paola i prekoračenje vremena pred ekranom i Karlo i veliko prikrivanje. Irena Mihaljević, učiteljica i Timothy I. Špičak, dipl. teolog, govorili su udžbenicima za vjeronauk, Meti i Mreži, koji imaju cilj da na kreativan način potaknu djecu da uče više o Bogu i razvijaju osobni odnos s Bogom. Meta je udžbenik za učenike od 1. do 4. razreda, a Mreža za učenike od 5. do 8. razreda, uz svaki udžbenik sadrži i priručnik za vjeroučitelje.

U glazbenom dijelu seminara sudjelovale su glazbenice iz BC Mačkovec.

Robert Bogešić