U Rijeci održan 14. susret baptista pod geslom Riječ Kristova Duh & Život

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 12. listopada 2024. (IBA) - Večer slavljenja bila je uvod u ovaj veliki događaj. Riječki su glazbenici poveli okupljene u molitvu, štovanje i pjesmu, a Teofil Dereta je nadahnutom riječju ohrabrio prisutne da prvo usmjere svoje misli na jedan konkretan blagoslov koji ih potiče na duboku zahvalnost, a zatim je korak po korak usmjeravao misli prisutnih da se otvore za Božju prisutnost i vodstvo, da se približe Bogu cijelim srcem ostavljajući vlastite strahove, sumnje i brige, da se s povjerenjem predaju Gospodinu prestajući se oslanjati na vlastite snage te da dozvole Duhu Božjem da ih preobrazi kako bi Ga mogli štovati  i slaviti. Prisutni su se aktivno uključili u slavljenje molitvom, pjesmom, čitanjem Riječi, štujući Jednog i Jedinog koji je toga dostojan.

U subotu su se „slijevale rijeke“ vjernika iz 50 crkava i misijskih stanica u Hrvatskoj u Pastoralni centar „Riječ i Život“ kako bi u radosnom zajedništvu slavile Gospodina za sve što On čini u naše vrijeme u našoj zemlji. Skup je u ime Evanđeoske pentekostne crkve pozdravio njezin Glavni tajnik Dean Tomić. 

Pjesme slavljenja su u prvom dijelu vodili glazbenici iz Zagreba, u drugom iz Međimurja, a poslijepodne Riječani. U prijepodnevnom terminu predstavio se David Lajtman, pastor pripravnik iz Umaga podijelivši s prisutnima svoje svjedočanstvo kako je kao mladić predao svoj život Isusu i kako je na tom putu sazrijevao i napredovao milošću Božjom. Jelena Brnelić je uz klavirsku pratnju Srećka Ilišinovića izvela gospel klasik 'Lord Don't Move The Mountain.'

Jonatan Vukov, pastor iz Varaždina, predstavio je „Kuću mogućnosti“ projekt kojim se već 9 godina pomaže mladim ljudima da nakon napuštanja udomiteljskih obitelji i institucija (nakon navršenih 18 godina ) budu osposobljeni za samostalan život, kako bi im se pomoglo da „stanu na svoje noge“. No, ono što posebno raduje voditelje ovog projekta je činjenica da mnogi mladi ljudi u tom razdoblju predaju svoj život Gospodinu. 

Damir Pintarić, pastor iz Čakovca, prikazao je kako napreduje gradnja nove crkvene zgrade. Naglasio je da je važnije od novih zidova koji se vide, to što napreduje duhovna zgrada, što se propovijeda Evanđelje koje je i danas sila Božja za spasenje ljudi.

KUD „Zametski koren“ koji je više puta u pastoralnom centru održao humanitarne koncerte u suradnji s Baptističkom crkvom Rijeka, razdragao je i ovaj skup svojim nastupom. Uz orkestar pjesmu 'Divan si' izvela je solistica Branka Matić Dereta. 

Paula Špičak iz Sirača podijelila je s prisutnima svoje svjedočanstvo kako ju je Gospod Isus proveo kroz težak period ozbiljne bolesti i neizvjesnosti, a njen otac Samuel je zahvalio svima na potpori i podršci koju su im braća i sestre pružili u tom razdoblju života. 

Ivan Špićak, pastor iz Daruvara, govorio je na temu Riječ Kristova za pojedinca – na temelju teksta iz Jak 1, 22-25 podsjetivši prisutne na najveću i najneiskorišteniju snagu na zemlji – snagu Božje Riječi po Duhu Svetom, snagu koja je dostupna svakom vjerniku, svaki dan, na svakom mjestu, a svoju zrelost (način kako tu Riječ utjelovljuje)  kršćanin najbolje pokazuje u kušnjama koje ga sustignu. Riječ Božju treba primiti i prakticirati; Riječ je ta koja nas oblikuje, obnavlja i preobražava ako to dozvolimo. Ako se ispitujemo kao pred ogledalom, ako ostavljamo stare i štetne navike u poslušnosti toj Riječi doživljavamo istinsku slobodu. Božji Duh nas kroz Njegovu Riječ preobražava, usavršava i oprema svojom snagom da živimo svaki dan u bliskom, otvorenom i iskrenom odnosu s našim Gospodinom.

Riječki pastor Giorgio Grlj, govorio je na temu Riječ Kristova za Crkvu, te istaknuo 4 glavne misli: primite mir, imajte mir, iz mira i za mir djelujte; poslanje Crkve  je identično Isusovu poslanju; bez Duha Svetoga misija Crkve je nemoguće; Crkvi je dana vlast nad bezdanom. Oslobođenje od sile grijeha  je dobra vijest za sve nas: Isus nas želi vidjeti slobodnima i ima snagu da nas oslobodi. I tu slobodu Crkva treba navijestiti svijetu, ali ju prije svega i sama živjeti, tj. utjeloviti. U skladu s rečenim, tri pitanja koja su na kraju ostavljena svima na razmišljanje su:

1. Gradimo li otvorene zajednice i time svjedočimo mir koji u sebi nosimo ili pak zatvorene zajednice koje svjedoče o našem strahu pred svijetom?
2. Jesmo li otvoreni za djelovanje Duha danas ili smo zadovoljni s onim što imamo, a često su to priče ih nekih prošlih vremena?
3. Otvaramo li ljudima vrata radosti koja nastupa kada grijesi bivaju oprošteni ili se ne usuđujemo upotrijebiti taj, dani nam autoritet?

Nakon ručka i slobodnog vremena u večernjem dijelu bogoslužja Timotey-Ivan Špičak, pastor iz Petrinje, predstavio je projekt Obiteljski kamp koji se održava dugi niz godina na Ugljanu. Cilj kampa je osnaživanje obitelji i naviještanje evanđelja djeci na njima razumljiv način. U tom sklopu su mališani i voditelji kampa prisutne razveselili pjesmom. 

Udruga Fokus se predstavila kratkim video uratkom u kojem su prikazani razni oblici i projekti kojima ova udruga služi svijetu, pojedincima i obiteljima. 

Predstavljena je Srednja škola Čakovec koja ima trenutno 460 učenika i 91 zaposlenu osobu. U suvremeno opremljenim učionicama učenici različitih usmjerenja stječu potrebna znanja i vještine (gimnazijski program, medicinska škola, fizioterapeuti…), na kreativan i inovativan način. Ova je škola postala prestižna škola u Međimurju, ali i razlog zahvalnosti našem Gospodinu koji doseže mlade ljude u toj ustanovi. 

Karmen Horvat je najavila gostovanje Charlesa Mullya iz Kenije u više gradova u RH i prikazivanje filma o njegovom životu. On je kao šestogodišnji dječak bio napušten od roditelja, ostao sam na ulici, ali je u starijim godinama svoj život, vrijeme i novac  posvetio napuštenoj djeci kao što je i ona sam bio. Film je inspirativna priča koju vrijedi pogledati i koja može poslužiti da nekoga potakne na takav ili sličan način služenja. 

Udruženi zbor pod vodstvom dirigentice Petre Horvat dao je dragocjen doprinos svečanosti i ljepoti susreta. Još će dugo u ušima sudionika skupa odzvanjati riječi pjesama koje pjevaju o Božjoj ljubavi i  vjernosti, bude nadu i donose radost.

Ivica Horvat, predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH, zaključio je susret propovijedajući iz Ivana 3, 14-18, naglasivši da je Božja ljubav velika i sveobuhvatna, neizmjerna i vječna, ljubav koja se daje bez kalkulacije za svakog čovjeka, za svijet – svijet koji je daleko otišao od Njega, svijet koji grca u grijehu i zlu srljajući u propast. Bog voli svakog čovjeka i to je pokazao dajući svoga Sina, da svijet spasi, a ne da ga osudi. Stoga smo i mi, u čija srca je izlivena Božja ljubav po Duhu Svetom, dužni ljubiti kao što je i On ljubio; odbaciti predrasude, uvjerenja, krive stavove, samopravednost... Svoju je propovijed završio pitanjem odnosno konstatacijom: koliko ljubim ljude? To je pokazatelj koliko ljubim Boga.

Važan dio Susreta bio je i paralelni dječji program na kojemu je šest voditelja, pod dirigentskom palicom s. Maje Nadaždi, sa suradnicima priredilo i vodilo program za 60-tero djece.

Ogroman su teret Susreta ponijeli volonteri iz Rijeke koje je organizirala i vodila s. Margita Cupać. 

Rekli su o susretu: 

Dubravka: Ova konferencija je za mene veliki blagoslov. Ne bih ništa mijenjala. Ni dodala, ni oduzela.

Rozalija: Prekrasno, nadahnuće u svakom pogledu. Vodstvo, priprema, osjetili smo veliku ljubav jedni prema drugima. To mijenja srca, puni um, prioriteti se mijenjaju, divno!

Nada: Moje srce je puno. Konferencija je bila predivna, nadahnjujuća, Bog nas ljubi i nastavimo i mi ljubiti našu braću i sestre, a i sve one koje nam Gospod stavi na put. Predivno! Hvala vam dragi naši Riječani za veliki trud.

N.N. Ova konferencija mi je kao da sam došla u svoju veliku obitelj. Osjećam se kao doma.

N.N. Bilo mi je jako ohrabrujuće i navodi na razmišljanje mene i sve nas da se malo zapitamo.

Maja: Strašno sam sretna što sam mogla biti na ovakvom skupu, vidjeti braću i sestre iz drugih gradova, da smo tu i da nas ima, da se trudimo širiti Riječ Božju. Sretna sam što sam vidjela da postoji ovakav divan Božji dom, da nismo ostali u onako malim jadnim kućicama kako sam ja odrasla, da djeca Božja mogu Bogu na slavu sagraditi ovakve prekrasne hramove. Neka Bog blagoslovi sve nas i crkvu u Rijeci da se to napuni i završi.

Ivan: Ovakvi trenuci čovjeka napune, ohrabre i pripreme za vremena koja su ispred nas,  za tjedan, za mjesece. Do sljedećeg susreta imamo dovoljno materijala za razmišljati i sprovodit u djelo. Hvala svima.

Robert: Današnji dan je bio ispunjen i prekrasan, kroz Božju Riječ i kroz zajedništvo, Bog nas je blagoslovio prekrasnim vremenom. Neka nas Gospodin i dalje vodi i u novom danu i vremenu koje je pred nama, bez obzira na razne „kiše“ koje  padaju po nama, ali Njegova zaštita je „kišobran“ koji nas štiti na svakom koraku. Bogu hvalu na svakom svjedočanstvu, kroz Božju Riječ, pjesmu,  bilo je predivno i Bogu hvala da možemo Njemu pjevati novu pjesmu u svakom danu. 

Momir: Ovaj susret je, kao i svaki susret baptista jedna divna prilika  za sresti ljude, braću i sestre koje znamo i osvježiti se kroz Božju Riječ, slavljenje i kroz zajedništvo s drugima. 

Natan: Meni se svidjelo na skupu, posebno to što smo nakon dužeg vremena ponovo svi zajedno na jednom mjestu, umreženi u Kristovom imenu, što smo iz različitih krajeva Hrvatske, što smo mogli svojim darovima i prema svojim mogućnostima dati slavu Gospodinu.

Filip: Bilo je jako, jako lijepo. Najljepše mi je kad smo iz tako različitih mjesta, pozadina, zajednica, ujedinjeni u Kristu, to je ohrabrenje za nas. S druge strane, mali smo, ali ovako kad se skupimo na jednom mjestu, onda to ostavlja jedan poseban trag u ljudskim srcima i ja osobno idem doma ohrabren. 

Edita Turinski

Fotogalerija