Karlovac ugostio Godišnju skupštinu SBC-a

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Karlovac, 20. travnja 2024. (IBA) - Izaslanici mjesnih baptističkih crkava u RH okupili su se u Baptističkoj crkvi Karlovac na redovitoj Godišnjoj skupštini Saveza za 2024. godinu.

U rad skupštine prigodnom riječju i molitvom uveo je domaći pastor Ladislav Ružička, pozvavši prisutne da se u svojim mislima, govoru i djelima prema bližnjima ponašaju kao da pred sobom imaju i vide Krista.

Skupštinom je predsjedao pastor Nathanael Špičak. Podnesena su izvješća u djelovanju Saveza u proteklom razdoblju kao i finacijsko izvješće, a posebno je bio značajan trenutak prijema novo nastale mjesne crkve u Dugome Selu u punopravno članstvo Saveza.

Kako je u predstavljanju crkve rekao p. Ivica Horvat, predsjednik SBC-a zajednica vjernika se formirala iz misijskog duha onih koji su iz svoje matične zajednice BC Zagreb-Radićeva, krenuli u osnivanje nove crkve u Dubravi i odatle, nastavljajući svoje misijsko djelovanje širili se na istok prema Dugome Selu. Bračni par Bakanov koji su u Hrvatsku doselili iz Ukrajine, 2016. godine priključuju se toj priči i svojim su djelovanjem doprinijeli rastu i formiranju zajednice vjernika. Kosta Bakanov i dalje služi kao mentor mladim propovjednicima. Jednoglasnom odlukom Skupštine Baptistička crkva Dugo Selo primljena je u članstvo SBC-a a za Božji blagoslov nad njegovim djelom u Dugome Selu molili su pastori Ivica Horvat i Željko Mraz.

Zbirno pisano izvješće sve su članice Saveza dobile u elektronskom obliku pa je u svom obraćanju Skupštini, glavni tajnik Željko Mraz, istaknuo nekoliko značajnih projekata Saveza: video produkciju ‘4H medija,’ Srednju školu Čakovec koja je neki dan dobila i suglasnost Ministarstva za program djelovanja Srednje glazbene škole, ženski, vjeronaučni i djelovanje kampova na Činti (50 godina), Zelenoj dolini i na drugim mjestima, naglasivši njihovu važnost u duhovnom formiranju vjernika.

O finacijama, kao i velikoj važnosti povećavanja vlastitih davanja kako bi se smanjio utjecaj izvanjskih izvora financiranja govorio je rizničar Saveza, Ivan Vučetić.

Jedno od novoosnovanih povjerenstava, ono za medije i komunikacije, započelo je sa svojim radom u želji da se uvelike poboljša interna komunikacija u Savezu ali i pospješi i razvije komunikacija sa širom društvenom zajednicom i omogući joj se uvid u sadržaj navještenog Evanđelja govorili su članovi povjerenstva, pastor Filip Grujić i Petar Horvat. Radi se na platformi koja će na jednom mjestu objediniti sve medijske i komunikacijske potrebe.

Prema dobrom običaju kraj je bio pridržana za poticajnu riječ predsjednika Saveza, Ivice Horvata.