Tri dana koja su promijenila svijet

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 29. – 31. ožujka 2024. (IBA) – U Baptističkoj crkvi Zagreb održana su bogoštovlja Velikog tjedna. Na bogoštovljima Velikog četvrtka (28. ožujka), Velikog petka (29. ožujka) i Uskrsa (31. ožujka) sudjelovala su djeca i vjernici te vodstvo BC Zagreb.

Na Veliki četvrtak održano je bogoštovlje s nazivom „Oproštajni govor“ na kojem je propovijedao đakon BC Zagreb Johann David Go. Govorio je o važnosti oproštajnih riječi koje ostavljaju dubok utjecaj. Na primjeru riječi Isusa Krista, zapisanim u Evanđelju po Ivanu 13,33-35, istaknuo kako je njegova oproštajna poruka usmjerena na izgradnju međusobne ljubavi među vjernicima. Takvu je ljubav pokazao sam Isus Krist, a upravo će nas po tome prepoznati u svijetu, koje nastoji na razne načine i najčešće neuspješno pronaći i zadobiti ljubav. Krist je takvu ljubav demonstrirao pranjem nogu onih koji će ga nedugo potom izdati, zanijekati i u njega posumnjati.

Na Veliki petak održano je bogoštovlje s nazivom „Uzeše njegove haljine.“ Sestra Blaženka Merhaut-Bjelopavlović čitala je 18. i 19. poglavlje Biblijskog teksta iz Evanđelja po Ivanu koji opisuju uhićenje i raspeće Isusa Krista dok je glazbeni tim BC Zagreb obogatio program prigodnim duhovnim pjesmama. Bogoštovlje je bilo kontemplativno uz opširno čitanje i promišljanje Biblijskog teksta. Propovijedao je starješina Ivan Vučetić, podsjećajući kako su rimski vojnici razdijelili kockom Isusovu odjeću te kako nas, nasuprot golotinje na križu, Isus Krist svojom žrtvom ponovno oblači i potiče na razvijanje odnosa kako s Bogom, tako i s bližnjima.

U nedjelju, jutarnje Uskršnje bogoslužje „Jutro donosi radost.“ Na njemu su djeca izvela program koji je prenio poruku o značenju i smislu Uskrsa.

Govoreći o poruci 30. psalma, pastor Grujić naglasio je kako u životu postoje trenuci kada smrt na razne načine postane stvarnija te da svoje živote živimo u sjeni smrti. Riječi 30. psalma podsjećaju da je izbavljenje od smrti nešto čega se treba prisjećati u zahvalnosti i čemu se treba radovati, zaključio je pastor Grujić.

Na popodnevnom Uskršnjem bogoštovlju na engleskom jeziku koje je okupilo međunarodnu zajednicu BC Zagreb, nakon radosnog i entuzijastičnog slavljenja koje je predvodio brat Simon Roberts (UK) i glazbeni tim međunarodne zajednice,  vjernici iz preko 25 različitih zemalja svijeta promišljali su o pitanju „Zašto tražite živog među mrtvima?“ Na temelju Biblijskog teksta iz 24. poglavlja evanđelja po Luki propovijedao je Scott Molvar (SAD) te pozvao okupljenu braću i sestre da traže život koji dolazi po uskrsnuću Isusa Krista.

Nakon bogoštovlja okupljeni vjernici održali su zajednički Uskršnji ručak a na bogatom blagdanskom stolu mogle su se naći delicije iz svih krajeva svijeta.

Robert Bogešić