Konferencija 'Connect' održana u Sofiji

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Sofija, Bugarska, 18.-21. siječnja 2024. (IBA) -  U prostoru Prve baptističke crkve u Sofiji održana je konferencija „Connect“ u organizaciji odbora za rad s djecom i mladima Europske baptističke federacije (EBFYC).

„Connect“ je mreža mladih voditelja unutar europske baptističke obitelji čiji je cilj okupljati voditelje mladih i djece kako bi se izgrađivala međusobna prijateljstva, sklapala međunarodna partnerstva, te osnaživala mreža službi usmjerenih prema djeci i mladima. Među 70 prisutnih iz 23 europske zemlje, predstavnici SBC-a u RH bili su: Filip Karaj (BC Dubrava – Zagreb, rad s mladima), Johann David Go (BC Zagreb, rad s mladima), te Maja Nadaždi (BC Petrinja, rad s djecom).

Uz srdačnu dobrodošlicu domaćina, na svečanom otvorenju bili smo potaknuti preispitati se gdje stojimo u osobnoj povezanosti s Kristom (prema Evanđelju po Ivanu 15,1-8) koja je temelj za kršćanski život, te Bogu ugodnu i plodonosnu službu. Također, bili smo izazvani razmisliti o našoj zajedničkoj povezanosti s Kristom kao suradnika u službi, te kako u tom odnosu možemo hrabriti jedni druge i učiti jedni od drugih.    

Praktično učenje jedni od drugih nastavili smo na radionicama tijekom sljedeća dva dana. Neka od pitanja s radionica o kojima smo razmišljali kako ih primijeniti u kontekstu u kojem služimo bila su: Kako ciljano i svrhovito provoditi učeništvo u radu s djecom i mladima svjesni da ima onih koje treba evangelizirati, izgrađivati, opremati, ali i uvoditi u službu? Kako služiti u međuetničkom okruženju? Koliko su važni pokret i igra kao sredstvo učenja u radu s djecom i mladima? Kako se postaviti u položaj ranjivosti kako bismo stvorili sigurno okruženje u kojem možemo slušati i istinski čuti probleme i izazove djece i mladih? Kako koristiti sport i glazbu kao sredstvo evangelizacije?

Održali su se i izbori za novi sastav Izvršnog odbora za rad s djecom i mladima pri EBF-u na kojima je naš predstavnik, Johann David Go, izabran u novi sastav.

Na završnom bogoštovlju u nedjelju bili smo izazvani biti poput Ilije i Elizeja koji će se odmaknuti od grupe skeptičnih, te teške i izazovne situacije u našim zemljama ne gledati kao beznadne, već kao goleme prilike u kojima se možemo osloniti na Gospodina i gledati Njega kako radi u nama i kroz nas.

Evo nekoliko osobnih utisaka naših predstavnika:

„Služba s djecom puna je izazova koje ponekad nemamo s kim podijeliti. U tom je smislu ova konferencija bila veliko ohrabrenje za mene jer sam osjećala da me sugovornici čuju i razumiju. Uz mnogobrojna stečena nova prijateljstva, potaknuta sam gledati na Gospodina, te s potpunim pouzdanjem staviti službu koju mi je povjerio u Njegove ruke gledajući na izazove kao na prilike da se On proslavi.“ Maja  

„S obzirom na to da mi je ovo treći put da prisustvujem Connect konferenciji, bilo mi je zadovoljstvo ponovno se povezati s kolegama voditeljima koji rade s mladima i djecom. Bilo je ohrabrujuće čuti od prijatelja kako napreduju njihove službe i što Bog čini u različitim dijelovima Europe.“ Johann

„Zahvalan sam Gospodinu što sam imao priliku otići na konferenciju "Connect" na kojoj sam upoznao i povezao se s ljudima koji rade s mladima i djecom u svojim crkvenim zajednicama. Bilo mi je na ohrabrenje razgovarati o temama gdje smo zajedno mogli vidjeti na koje sve načine Bog radi među mladima u cijeloj Europi. Radujem se sljedećem susretu :).“ Filip