Predbožićno druženje u Rijeci

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 20. prosinca 2021. (IBA) - U nakani da susretne i upozna predstavnike protestantskih i evanđeoskih crkava koje djeluju u Rijeci i čestita božićne blagdane, novi riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, pohodio je Pastoralni centar ‘Riječ i život’ Baptističke crkve Rijeka. 

Susretu su pribivali predstavnici Baptističke crkve, predvođeni pastorom Giorgiom Grljem, Evanđeosko-pentekostne crkve koju je predstavljao Ivan Špoljarić, Adventističke crkve s Dorotheom i Joãom Relić Maceda, te udruge Mladi za Krista s Rubenom Sečenom. Pastorica Evangeličke crkve, Melanie Ivančević zbog epidemiološke situacije u obitelji poslala je svoje pozdrave i dobre želje. Nadbiskup Uzinić bio je u pratnji mons. Matije Matičića, povjerenika za ekumenizam i dijalog Riječke nadbiskupije i inicijatora ovog susreta. 

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi prisutni su predstavili svoje zajednice, projekte koje provode, kao i međusobnu suradnju koja traje već dugi niz godina. Progovorilo se o povijesti evanđeoskih crkava, medijskim, glazbenim, humanitarnim i drugim projektima. Nadbiskup Uzinić se ukratko predstavio okupljenima i ostavio dojam osobe na čiju se suradnju i prijateljstvo može ubuduće računati. Tijekom njegove biskupske službe u Dubrovniku uspostavljena je i realizirana dobra suradnja s Gideonitima te njihovim predstavnikom Damirom Strbadom kada je učenicima podijeljeno više tisuća Novih zavjeta. Nastavak suradnje u tom duhu očekuje se i u Rijeci. Više od dva desetljeća ekumenskoga hoda u Rijeci zavređuje da se monografski zabilježi. 

Nazočni su obišli Pastoralni centar i TV studio koji je započeo s radom kao rezultat suradnje Baptističke crkve Rijeka i udruge Mladi za Krista. Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio pastor Grlj.