Filip Grujić izabran za pastora BC Zagreb

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 12. prosinac 2021. (IBA) - Baptistička crkva Zagreb održala je svoju Glavnu i izbornu skupštinu na kojoj je Filip Grujić izabran za pastora crkve s mandatom od četiri godine.

Filip Grujić je rukopoložen za pastora Saveza baptističkih crkava u RH  17. lipnja 2018. godine od kada je vršio službu pomoćnika pastora BC Zagreb. Po isteku mandata pastora Ivice Horvata u lipnju 2021. godine, na prijedlog vodstva BC Zagreb, Filip Grujić preuzima  odgovornosti pastora BC Zagreb sve dok se ne ostvare uvjeti za održavanje Izborne skupštine. Nakon provođenja kandidacijskog postupka u kojemu su mogli sudjelovati svi članovi BC Zagreb, održana je Izborna skupština koja je potvrdila da vodstvo crkve kao i članovi BC Zagreb prepoznaju poziv i dosadašnju službu Filipa Grujića kao pastora BC Zagreb.

Filip Grujić je rođen 31. siječnja 1988. godine u Zagrebu gdje je i odrastao. Školovao se na Ekonomskom fakultetu i Biblijskom institutu u Zagrebu, a magisterij teologije je završio na Međunarodnom Baptističkom Teološkom Fakultetu u Amsterdamu pod programom Sveučilišta u Manchesteru. Premda je odmalena odgajan u kršćanskom duhu, istinski susret sa živom vjerom doživio je u svojoj tinejdžerskoj dobi 2004. godine kada je počeo dolaziti na susrete mladih u BC Zagreb. Nedugo nakon toga, na jednom kršćanskom kampu za mlade prihvatio je Isusov poziv i krenuo za njim, a 2006. godine svoju je vjeru javno potvrdio krštenjem. Prolazeći kroz period odrastanja i sazrijevanja u vjeri, Filip se uključivao u različite službe u lokalnoj crkvi pa i šire na razini SBC u RH. 2011. godine preuzeo je ulogu koordinatora rada s mladima u BC Zagreb, 2014. godine rukopoložen je za đakona BC Zagreb a crkva je s vremenom sve više prepoznavala njegov dar propovijedanja i poziv u punovremenu službu pastora. Stoga je crkva imala dovoljno prilike upoznati svog sadašnjeg pastora te pratiti njegov rast u vjeri i razvoj u službi.

Velika podrška u životu i u službi Filipu je njegova supruga Dalia, s kojom je u braku od 2013. godine i s kojom ima sinove Ezru (3) i Niku (1,9). Upravo zato je molitva vodstva crkve i svih prisutnih vjernika, simbolično ispruženih ruku, obuhvaćala ne samo pastora Filipa i njegovu odgovornu službu već cijelu njihovu obitelj. 

Nakon izbora za pastora, Filip Grujić je održao nastupni govor u kojemu je posebno naglasio važnost timskog rada cijelog vodstva crkve i aktivno uključivanje svih vjernika u provođenju misije crkve koja se nije promijenila – ići i učiniti sve učenike Kristovim učenicima.

Molitva vodstva crkve i nastupni govor Filipa Grujića, pastora BC Zagreb možete vidjeti ovdje.

Svjetlana Mraz