Tjedan molitve za jedinstvo kršćana u Rijeci

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 26. siječnja 2016. (IBA) - Pod geslom 'Pozvani naviještati silna djela Gospodnja' (1 Pt 2.9), u Rijeci je pregršt događanja obilježilo tjedan molitve za jedinstvo kršćana koji se, tradicionalno, preko 100 godina održava u svijetu. 

Najznačajniji su bili, dakako, molitveni susreti održani kod Franjevaca u crkvi na Trsatu, u župi Uznesenja, u prostorima Makedonske pravoslavne crkvene općine, Kristovoj crkvi, Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Pastoralnom centru Baptističke crkve i, završno, kod Kapucina na Žabici. 

Bile su to prilike da se, ne samo moli već, prema predlošku koji su za ovogodišnji tjedan molitve pripremile crkve u Latviji, i razgovara o mogućim načinima produbljivanja i proširivanja suradnje i svjedočenja svijetu. Posjete i sudjelovanje zborova u drugoj vjerničkoj zajednici tijekom bogoslužja, zajedničko mjesto molitve (po uzoru na crkve u Latviji koje su u gradu Madoni uspostavile kapelu s tom nakanom), sudjelovanje u karitativnim akcijama pomaganja nevoljnicima, sportska druženje mladih, izleti, samo su neke od ideja koje su se mogle čuti tijekom razgovora. 

U Gradskoj vijećnici Rijeke održan je okrugli stol pod nazivom 'Ima li ekumenizam smisla?' U vrlo živoj i dugoj raspravi iznesena su različita viđenja važnosti i potrebe angažmana na polju približavanja kršćanskih crkava. 

Na malonogometnom turniru nastupilo je osam momčadi. Riječka ekipa evanđeoskih crkva 'RiStream' osvojila je peto mjesto s najboljim strijelcem trunira, a igrala je i jedna ekipa iz Zagreba. Turnir i prelazni pehar osvojila je momčad Dominik Savija.