Završio međunarodni tjedan braka

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 15. veljače 2016. (IBA) - Međunarodni tjedan braka održan je i ove godine u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u nekoliko hrvatskih gradova: Velikoj Gorici, Koprivnici, Zadru, Splitu, Zagrebu, Vukovaru i Rijeci. Međunarodni tjedan braka su 1997. godine pokrenuli Richard i Maria Kane u Velikoj Britaniji i odonud se proširio diljem svijeta. 

U riječkoj Baptističkoj crkvi je od petka 12., do nedjelje 14. veljače, u sklopu mjeseca braka koji je se tu obilježava, održan vikend posvećen braku. U petak navečer je prikazan američki film 'Fireproof'. Film govori o vatrogascu čiji brak zapada u krizu i na nagovor oca pristaje proći kroz 40-to dnevni put malih koraka nesebičnog davanja koji na kraju rezultiraju obnovom onoga što je izgledalo osuđeno na propast. 

Prvi od šest seminara održan je u subotu, kad su bračni parovi pojedinačno i u skupini imali priliku, nakon gledanja videa, razgovarati o svojim brakovima, teškoćama s koji se susreću kao i onome što su kroz bračne krize naučili u svom bračnom drugu. Seminaru se odazvalo petnaestak parova, ali kako je riječ tek o prvom u nizu te vrste seminara, očekuje se uključenje i drugih zainteresiranih. Upotrijebljen je materijal s DVD-a 'Umijeće bračnog života' Udruge Fokus - Obiteljski život, a seminari će se održavati u mjesečnom ritmu. 

Nedjeljno je bogoslužje također bilo posvećeno razmišljanju o braku. Propovijedao je pastor Giorgio Grlj, a cjelokupna je propovijed dostupna ovdje. Bila je to prigoda da se najstarijem bračnom paru, Miri i Luki Ilišinoviću čestita na njihovih 59 godina zajedničkog života. 'Nikad se nismo svađali. Ni jedno od nas nije konfliktna osoba, a imali smo i dovoljno posla u životu, pa za svađu nije bilo vremena. Voljeli bismo da nas Gospodin zajedno pozove k sebi', riječi su s. Mire Ilišinović. 

Vikend je zaključila Večer ljubavne pjesme kad je više izvođača otpjevalo, i izrecitiralo pjesme o ljubavi. Bila je to večer iznenađenja jer su neki, poput Maje i Igora Marušića, ne samo sudjelovali u pripremi cijelog vikenda, već i po prvi put zajedno nastupili s nekoliko pjesama uz pratnju glazbene skupine, izazvavši opće oduševljenje publike. Uz njih je kao solistica nastupila i Branka Matić Dereta. Najmlađem bračnom paru, Ani i Tomislavu čestitano je na njihovih nekoliko mjeseci braka i zaželjeno im je još puno dobrih zajedničkih godina. 

Spiritus movens cjelokupnog vikenda bili su i Sandra i Dragan Bićanić, a svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pripremi i provođenju ovog zanimljivog i nadasve korisnog vikenda zahvalio je domaći pastor.