ZIHERICA 2015 – „Od okova oslobođen“

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 30. srudenoga 2015 (IBA) - Baptistička crkva Zagreb - Radićeva, ugostila je mlade ljude pristigle iz cijele Hrvatske na konferenciju 'Ziherica'. Drugu godinu za redom Zagrepčani pozivaju mlade na ovo adventsko okupljanje u svom gradu te se kao domaćini nadaju kako će vremenom Ziherica postati tradicijom. 

Oko 130 mladih se okupljalo u prostorima crkve od 9h ujutro, gdje su se mogli družiti uz doručak i tople napitke do jutarnjeg programa koji je počeo u 11h. Voditeljice programa, Lucija i Dina, su poželjele svima dobrodošlicu te dale informacije o programu dana, zatim je tim za slavljenje poveo sve u pjevanju i štovanju Boga, dok je pastor Mirče Manavski iz Pakraca bio gost govornik na konferenciji. U prijepodnevnom programu je govorio na temelju teksta iz poslanice Rimljanima 5:12-21 o grešnoj naravi čovjeka koja nas drži u okovima te  završno ohrabrio da kao što isprobavamo ili smo isprobavali svijet, isprobamo Boga jer je on puno bolji. Nakon jutarnjeg programa, uslijedio je ručak u prostorima crkve, zajednička fotografija te poslijepodnevno slobodno vrijeme uz niz aktivnosti – druženje i društvene igre, odlazak na klizanje, šetnja Zagrebom u vrijeme adventa.

Mladi su se ponovo okupili u prostoru crkve u 16h gdje su  nastavili promišljanje teme kroz tri diskusijske grupe „Kako koristimo slobodu u Isusu?“, „Crkva u okovima! Promišljanje o ranjivosti i odgovornosti!“ i „Jesam li ugrađena cigla u crkvu ili samo ptica na njenom krovu?“. Nakon predaha uz večeru nastavljen je večernji program gdje su mladi ponovno mogli slaviti Boga kroz pjesme i molitvu, dok je pastor Manavski nastavio govoriti o okovima koji nas odvajaju od Boga. Govoreći o svijetu i Sotoni na temelju teksta iz Prve knjge o Kraljevima 19:1-18 ohrabrio nas je da ne bježimo od svijeta svjesni da je Bog uz nas. Drugi dio propovijedi koji se oslanjao na riječi iz Luke 8:26-36 govorio je o strahu od Sotone pri čemu je istaknuo da on nema vlasti nad nama kada smo uz Boga. 

Svi sudionici Ziherice dobili su na poklon izrađenu zajedničku fotografiju kao podsjetnik na ovo vrijeme zajedništva. Organizatori ovog susreta se iskreno nadaju da su se mladi mogli osnažiti kroz Riječ koju su čuli te biti blagoslovljeni kako programom tako i međusobnim druženjem.

Sara Mačković