Regionalni seminar i mini susret vjeroučitelja

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Početkom veljače u Sisačko – moslavačkoj županiji, točnije u Petrinji i Mošćenici, održani su različiti tematski seminari za crkve te susret vjeroučitelja ove regije. Sudjelovali su vjernici BC Mošćenice, BC Petrinje i BC Sisak. Moderator ovih skupova bio je pastor i vjeroučitelj Timothy-Ivan Špičak. Odbor za rad s djecom i mladima ove seminare nudi s ciljem podizanja svijesti o važnosti rada s djecom i mladima unutar naših lokalnih crkava, te o potrebi svake crkve za razvijanjem nekih novih službi i prilika za učinkovitiji rad, djelovanje i misiju.

Petak navečer u BC Petrinja razmišljali smo o važnosti štovanja i slavljenja, te o odgovornosti svakog pojedinca, a posebice onih koji kreiraju svojim djelovanjem trenutke zajedničkog pjevanja i štovanja na bogoštovljima. Ezekielova vizija kerubina i točkova iznova nam je bila predivna motivacija i putokaz svima onima koji glazbom služe na bogoštovljima i narod Božji vode u radosnom slavljenju Uskrsloga.

U subotu poslijepodne u BC Mošćenici održan je regionalni susret vjeroučitelja kao radni sastanak, ali i prilika za ohrabrivanje te poticaj za predani rad i razvijanje službe. Uz nove ideje i zajednički razgovor svaki je sudionik bio obogaćen i motiviran za nove izazove služenja najmlađima. Ovaj je radni susret bio tek predokus seminara koji je uslijedio u večernjim satima.

'Ohrabrena sam vikendom koji smo proveli zajedno. Regionalni sastanak vjeroučitelja, učitelja nedjeljnih škola i zainteresiranih za rad s djecom protekao je u opuštenoj atmosferi i iskrenim razgovorima. Bilo je korisno čuti ohrabrenja koja smo uputili jedni drugima, ali i to da smo svjesni da ima puno stvari koje se mogu raditi drugačije i bolje. Ostala sam ohrabrena Timotejevom podrškom i razumijevanjem važnosti ulaganja u dječji rad, a isto tako, ostala sam izazvana dati još više od sebe i djelovati na načine koji zahtijevaju veći iskorak iz zone udobnosti kako bih što bolje mogla služiti djeci, obiteljima i lokalnoj crkvi da bismo onda svi zajedno donijeli slavu Gospodinu i bili sol i svjetlo u našem gradu.' (Maja)

Subota navečer u BC Mošćenica bila je iznenađujuća po mnogo čemu. Iznenađujuće veliki broj zainteresiranih, odlična tema seminara te ozbiljnost u radu donijelo nam je velike blagoslove i otvorene nove vidike za rad i djelovanje lokalnih crkava. Seminar na temu: „Obiteljsko bogoštovlje za sve uzraste“ pokazao je teorijom i praktično  potrebu za ovakvim organiziranim bogoštovljima u našim crkvama. Grupa djece koja je bila punopravni sudionik ovog seminara ocijenila ga je odličnim i interesantnim baš kao i ostali odrasli koji su bili aktivni sudionici.

'Stvarno mi je drago što sam mogla prisustvovati seminarima o većoj važnosti uključivanja djece u život i rad crkve. Posebno mi je bio poticajan seminar o obiteljskom bogoštovlju i načinima kako svaki pojedinac u crkvi može koristiti svoje darove kojima ga je Bog obdario i naći svoje mjesto kroz obiteljsko bogoštovlje izražavajući svoju vrijednost i jedinstvenost. To je ujedno i dobra prilika za evangelizaciju naših prijatelja. Prijedlozi sa seminara su vrlo jasni, kreativni i primjenjivi. Naravno, težnja nam je da svako bogoštovlje bude takvo da i mladi i stari mogu zajedno s psalmistom uskliknuti: “Obradovah se kad mi rekoše, hajdemo u Dom Gospodnji!' (Silvija)

'Seminar „Obiteljsko bogoštovlje za sve uzraste“ bio mi je veliki izazov i svakako bi bio jedan veliki iskorak početi prakticirati sličnu vrstu bogoslužja u mojoj lokalnoj crkvi. Zahvalna sam na poticaju i mnoštvu ideja koje čine odluku na takav jedan izazov puno lakšom. Također, određene ideje su mi pomogle razumjeti da svaki uzrast sa svojim sposobnostima, od najmlađih do najstarijih, ima svoje posebno mjesto u tijelu Kristovom.“ (Maja) 

Nedjeljno jutarnje bogoštovlje bila je prilika da se već nešto sa seminara praktično realizira ali,  dogodilo se to spontanije no što smo mogli i misliti. Propovijed „Pustite dječicu k meni“ poučila nas je sve koliko su Isusu važni najmanji te koliko i sam Isus postaje najmanji dok služi a istovremeno najveći jer nosi križ i umire na njemu. Zajedništvo oko stola Gospodnjega još je više osnažilo sve sudionike ovog vikenda. 

Vikend je završio večernjim završnim seminarom u BC Petrinja na temu: „Neka niti jedan od onih koje si nam dao ne propadne“. Ponovno je iznimno velik broj sudionika iz lokalnih crkava pokazao zainteresiranost ali i ozbiljnost u promišljanju. Otvoreni vidici, radost na licima, opušteno ozračje i toplina razgovora dali su naslutiti kako je ovaj seminar bio blagoslov crkvi i kako crkva može nastaviti tamo gdje smo sada stali.

'Nedjeljni seminar „Neka ni jedan od onih koje si nam dao ne propadnu“ donio je posebnu atmosferu u moju crkvu. Bilo mi je ohrabrenje vidjeti koliko se braće i sestara odazvalo dolasku na seminar iako su unaprijed znali da će biti nešto „drugačije“ nego inače. Dopuštanjem da kao pojedinci razmislimo o sebi, pa onda kao dio lokalne crkve u grupama razmislimo o onom što vidimo oko sebe i onom što možemo dati od sebe, otvorilo mi je priliku saznati što pojedinci vide kao prioritet na kojem kao lokalna crkva trebamo raditi. Ujedno, vidjeti da pojedinci duboko i iskreno promišljaju o onom što oni mogu dati od sebe da zajedno budemo jasno svjedočanstvo za Krista u našem gradu me stvarno ohrabrilo i ostalo kao poticaj da žar koji sam osjetila pretočim u molitvu da nam Bog kao lokalnoj zajednici da jasnu viziju i cilj kojem zajedno želimo težiti. Zahvalna sam Bogu za Timoteja i za trud koji je uložio u pripremu svakog seminara, te za čežnju koju nosi u sebi da ohrabri i osnaži lokalne crkve.' (Maja)

Za organizatore ovog iznimno blagoslovljenog vikenda, ovo znači mnogo. Valja ići naprijed s ovakvim seminarima i u drugim regijama i crkvama s vjerom da Gospodin gradi svoju Crkvu. Domaćinima hvala za prepoznavanje korisnosti ovih seminara te za svu logistiku.

Srdačan pozdrav do nekog novog susreta u nekoj drugoj crkvi!

TIŠ