Uloga vjeronauka i vjeroučitelja u promicanju kulture nenasilja

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 1. ožujka 2015. (IBA) - Trodnevni stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko-pentekostnog vjeronauka u RH održan je u Crikvenici. Nazočilo je oko 60 vjeroučitelja i mladih suradnika.

Odlična organizacija, zanimljive teme i vrsni predavači doprinjeli su da se svi osjećaju ugodno. Na skupu je sudjelovao i gospodin Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje koji je u svom pozdravnom govoru naglasio kako su vjeroučitelji pozvani biti mirotvorci i razvijati još više kompetencija kako bi bili vjerosvjedoci koji će to prenijeti i drugima. 

Mr.sc. Ervin Budiselić je održao dva stručna i zanimljiva predavanja: Biblijska definicija mira i Kako graditi Isusov mir; pozvavši prisutne graditi i tvoriti mira, a ne čuvati ga pod svaku cijenu. Dao je ukratko pregled sekularnog i starozavjetnog poimanja mira, naglasivši kako mir nikad ne znači samo odsustvo rata već puno dublje - nema mira gdje je nepravda koja se očituje u odnosima čovjek-Bog, čovjek-čovjek i čovjek-priroda. Mir koji proizlazi iz prihvaćanja i podlaganja poruci Evanđelja  rezultira  životnim stilom u kojem se na prvom mjestu nalazi Isus te ljubav, odanost i predanje Njemu po svaku cijenu. 

Pedagoginja Ivana Grabar,prof. je u svom predavanju Nenasilje počinje sa mnom govorila o vještini komuniciranja tehnikama nenasilne komunikacije kao što su zrcaljenje, govor iz „ja“ i govor „tvoje pravo“. Da ne bi ostalo na suhoj teoriji, vjeroučitelji su svaku tehniku vježbali u malim grupama što je doprinjelo zanimljivosti i živosti seminara. Važno je razumjeti da smo različiti i da tu različitost ne smijemo doživljavati kao prijetnju i moguće neprijatljstvo već kao priliku da nesporazume rješavamo kvalitetnom komunikacijom i smanjenjem verbalnog nasilja. 

Održane su četiri radionice: Kako vizualno prenijeti poruku – voditeljica Martina Gracin, Kreativni pristup nastavi kroz NC Oproštenje - voditeljica Ildiko Hornjik,  Mali projekti u nastavi vjeronauka - voditeljice Lidija Stojković i Petra Bohal i Metodička priprema nastavne jedinice: Petar i Ivan pod pritiskom – voditelj Timothy Ivan Špičak

Pastor Giorgio Grlj, u svojoj je nedjeljnoj propovjedi potaknuo vjeroučitelje da si posvijeste ponovo primarni cilj vjeronauka – približiti djecu/ljude Bogu tako što će im od najranije dobi govoriti o dobrome Bogu koji želi i čini čovjeku samo dobro, kako bi djeca/ljudi bili spašeni od grijeha. (Isusova misija je bila „spasiti narod od grijeha njegovih“). Ishod vjeronauka treba biti ne znanje o Bogu nego djeca koja su zavoljela Boga i kroz život ga nasljeduju. 

Timothy Ivan Špičak, dipl.teolog i vjeroučitelj predvodio je čin Večere Gospodnje, potaknuvši prisutne na izgrađivanje osobnog i prisnog zajedništva s Gospodinom i jedan s drugim.

Sad već tradicionalna okupljanja vjeroučitelja iznjedrila su mnoga prijateljstva i samim tim postala vrijednost koja ostaje za vječnost. 

Edita Turinski, vjeroučiteljica BC Rijeka