Tuzla, Srebrenica, Poljska... WAVE

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Tuzla, 31. siječnja 2015. (IBA) - U bosanskohercegovačkom gradu Tuzli, od 17. do 31. siječnja, održan je jedan od najvećih edukacijskih programa organizacije Wave.

Na intenzivnom tečaju engleskog jezika, kojeg je pohađalo 200 polaznika, organizacija Wave je promovirala važnost pomirenja medu narodima, služenja onima koji su u potrebi i volontiranja. Za većinu polaznika ovo je bilo prvi put da uđu u zgradu neke protestantske crkve. Za Baptističku crkvu u Tuzli, ovo je bila prilika da kroz služenje podijeli i svjedočanstvo o Isusu Kristu.

Na tečaju su većinu volontera sačinjavali članovi Baptisticke crkve u Tuzli. Osim Tuzlaka, medu volonterima bili su i gosti iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Velike Britanije, Irske, Rusije i Poljske. Atmosfera tijekom cijeloga projekta bila je izuzetna. Jedan broj polaznika došao je i na bogoslužja koja crkva ima četvrtkom, a preko 50 polaznika se priključilo projektima služenja u Domu za djecu, Školi za djecu s posebnim potrebama i Domu umirovljenika.

Wave je zahvalan svima koji su nas držali u molitvama.

Srebrenica

Organizacija Wave započela je i projekat u Srebrenici. Srebrenica, malo mjesto u istočnoj BiH, već 20 godina je simbol ratnog zločina, nacionalizma, mržnje i svih strahota koje rat može donijeti. Masakr koji se dogodio u Srebrenici ostavio je rane u srcima mnogih ljudi.

Tijekom ljeta 2014, volonteri organizacije Wave posjetili su Srebrenicu i tada osjetili potrebu da u Srebrenici organiziraju aktivnosti tijekom cijele godine. Početkom listopada 2014. volonteri Wavea su pozvani da služe u centru za djecu u Potočarima. Wave je ovu mogućnost prihvatio izuzetno ozbiljno, i od tada volonteri Wavea odlaze u Srebrenicu svakog ponedjeljka. Tijekom kolovoza 2015. Wave planira intenzivni edukacijski projekt na kome će sudjelovati pedesetak polaznika iz Srebrenice i Bratunca.

Molite da ovaj projekat bude uspješan. Baptistička Crkva u Tuzli organizira redovne molitve za uspjeh rada naših volontera u Srebrenici.

Poljska

Od 03. do 10. veljače, Željko Puja, pastor Baptističke crkve u Tuzli, gostovao je u Poljskoj. Ova posjeta organizirana je na poziv pastora Mateusza Wicharya koji je predsjednik Poljskog Saveza Baptista i Poljskog Evanđeoskog Protestantskog Vijeća.

Osim susreta sa Wave volonterima, pastor Puja predavao je i na sastanku studentske organizacije i održao seriju predavanja i propovijedi u najvećoj Poljskoj baptističkoj crkvi u Bjelovstoku. Na Baptistickom teoloskom fakultetu u Waršavi, pastor Puja je predavao o psihologiji i praktičnoj teologiji. Ovaj kratki posjet uključio je i posjete crkvama u Gdansku i Sopotu, a zadnjega dana boravka u Poljskoj  susreo se i s Wave volonterima iz drugih denominacija, te propovijedao u "Crkvi Božjoj u Kristu" u Waršavi.

Glavni cilj ove posjete bio je ohrabrivanje budućih misionara iz Poljske koji bi željeli služiti u BiH ili volontirati na Wave projektima u drugim zemljama. Već sada možemo reći da je posjeta bila veliki uspjeh i da će biti veliki blagoslov za misiju u BiH.

Tea Deak