Krštenje na rijeci Kupi

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Damalj, 31. kolovoza 2024. (IBA) – U Damlju pokraj Severina na Kupi održana je svečanost krštenja desetero vjernika iz Baptističke crkve Zagreb i Baptističke crkve Rijeka, uz nazočnost 250 vjernika.

Nakon uvodne molitve pastor Željko Mraz prisjetio se kako je upravo na tom mjestu pred 91 godinu, 27. kolovoza 1933. godine održano prvo krštenje 38 baptističkih vjernika u ovom kraju. Čitajući riječi Psalma 100 pozvao je vjernike da se uputi Bogu hvala i čast. 

Propovijed je održao pastor Ivica Horvat. Govoreći o krštenju u vodi, pastor Horvat je istaknuo upravo krštenje Isusa Krista na početku njegove službe naglasivši važnost čina krštenja. Vodeno krštenje izvanjski je čin kojim se potvrđuje kako smo s Kristom pokopani u krštenju, ali smo s njim i uskrsnuli po vjeri u Božju silu, naglasio je, između ostalog, pastor Horvat: 'Time nas čin krštenja odvaja za Isusa Krista, jer svi koji smo kršteni u Kristu Isusu, u njegovu smo smrt kršteni. S njim smo pokopani da bi, kao što je Krist uskrsnuo slavom Očevom, i mi u novom životu hodili.' 

Čin krštenja zajednički su obavili riječki pastor Giorgio Grlj i zagrebački Filip Grujić. Kršteni su Elena, Niki, Jolanda, Dominik, Suja, Klara, Maja, Boris, Tomislav i Miron. 

Nakon krštenja molilo se za blagoslov krštenika. Tijekom cijelog bogoslužja glazbeni je tim predvodio zajedničko slavljenje Gospodina. 

Po završetku bogoslužja druženje vjernika nastavljeno je na prostoru Društvu prijatelja Biblije u Severinu na Kupi, gdje je organiziran zajednički ručak.

„Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste“. (Galaćanima 3,26-27)

Robert Bogešić