Održana 'Jedinstvena,' konferencija za žene

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 17. - 19. svibnja 2024. (IBA) - „Kada? Sada!“ bila je tema trodnevne konferencije koju su organizirale žene iz BC Rijeka. Na konferenciju 'Jedinstvena' svake godine odaziva se sve više žena, iz različitih zajednica širom Lijepe naše. Ove godine više od polovice sudionica bilo je po prvi put.

Govornica Vanesa Čanji, magistra komunikologije, na živopisan je i uvjerljiv način prenosila Riječ o tome tko smo u Kristu; koje nam vidike otvara i u kakvu nas slobodu uvodi ta spoznaja da je naš identitet isključivo ono što je Stvoritelj zamislio.

U svom uvodnom izlaganju predočila je prisutnima s kojim se sve izazovima današnje društvo susreće, a čega nisu izuzete ni crkve - kriza identiteta svih vrsta, društvena i socijalna previranja, nemiri i ratovi. Budući da je u Isusu Kristu  pokidana zavjesa i mi možemo ući u Božju blizinu po milosti, otvaraju nam se vrata u suštinu a suština i izvor pravog života je Božja Riječ koja kao mač duha (Heb 4,12) razdvaja dušu od duha. 

U subotnjim je predavanjima naglasila da je naš original u Duhu, a ne u tijelu. Božji Duh otkriva zamke i laži iza “zavjese” koje se danas plasiraju u raznim primamljivim oblicima. Posebno je istaknula kako je važno zadržati fokus na Isusu Kristu, a ne na samom sebi, ne rukovoditi se svojim emocijama nego pustiti Duhu da nas vodi. Čak niti ne pridavati važnost i pažnju zlu i sotoni, jer mu na taj način oduzimam oružje i moć: 'Ne fascinira me njegova laž nego istina Božje Riječi.' Na primjeru Izraelaca koji su lutali pustinjom potaknula nas je da se maknemo od „Horeba“ kao mjesta zakona, pustinje i smrti i uputimo se na „Sion“ gdje teče voda života, kako slikovito govori prorok Ezekiel. Prepustimo se Duhu da nas ta rijeka nosi, ne držimo stvari u svojoj kontroli jer to i ne možemo. 

U nedjelju je na primjeru obećane zemlje koju je trebalo osvojiti potaknula prisutne da ne budu obeshrabreni dolinama i gorama u kojima naizgled nema tekućica kao što je bila rijeka Nil, ali tu su skriveni  izvori žive vode, jer Bog proviđa i On se proslavlja upravo u pustinji, u situacijama kad čovjek kaže „to je nemoguće“ jer je Njemu sve moguće. Bog, otac našega Gospodina Isusa Krista vidi u nama svoje agente promjene; želi da aktivo surađujemo s njim u „osvajanju“ teritorija Božjeg kraljevstva.

U subotu poslijepodne su bile organizirane 3 radionice: Tko ti prodaje maglu? - Stela Juriček, Pričaj mi svoju priču – Edita Turinski i Goriš, tinjaš ili nešto treće? – Rahela Grozdanov.

Nesvakidašnji doprinos konferenciji bilo svjedočanstvo i intervju s Doreen Virtue (putem video linka)  koja je bila nekad popularna učiteljica New age pokreta, a sada svjedok za Isusa Krista i zdravu nauku koju nudi Božja nadahnuta riječ. Ona je upozorila koje su to sve „šarene“ laži kojima sotona vara ljude, najčešće one koji žele zdravlje pod svaku cijenu.

Slavljenje je vodila Rahela Grozdanov uz riječki tim glazbenika. 

Do godine, na istom mjestu, hodajmo u snazi Božjeg Duha koji nas oprema i osposobljava za velike i čudesne stvari. On je Bog iznad svih bogova. 

Edita Turinski