Pastori nastavili učiti i razmišljati o revitalizaciji crkve

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 8. svibnja 2024. (IBA) - Pastori baptističkih crkava okupili su se na svom redovitom susretu u Life centru u Crikvenici na trodnevnom učenju i druženju. 

Riječ je o nastavku niza seminara o revitalizaciji crkve koji su održani u svim regijama Hrvatske zajedno s pastorima i vjernicima drugih evanđeoskih denominacija okupljenih u PEV-u. Inicijativa je utemeljena na knjizi Davida Browna koju je SBC izdao na hrvatskome jeziku, a rezultat je višedesetljetnih istraživanja i implementacije njihovih rezultata u život mjesnih crkava. 

Okupljeni su pastori razmatrali daljnje korake u procesu revitalizacije crkava nakon što su upoznati s ciljevima i metodama tog procesa. Različitost iskustva crkva okupljenih u Savezu razultirat će i različitim pristupima i naglascima tijekom godina jer riječ je o dugotrajnom i zapravo stalnom procesu u kojemu se preispituje metodologija uvijek istog zadatka: naviještanja evanđelja svakom novom naraštaju. 

Uvodne poticaje prvog i drugog dana susreta dao je pastor Ivica Horvat, predsjednik SBC-a. Naglasio je pitanje i dvojbu, kako potaknuti vjernike na služenje potaknuto vjerom i ljubavlju, primjećujući ključnu ulogu crkvenoga vodstva koje to mora činiti vlastitim primjerom. Studiju slučaja iznio je pastor Mihal Kreko na temelju iskustva Baptističke crkve Zagreb - Malešnica pokazujući do kuda su oni kao crkva došli u tom procesu: ‘Crkva je nedovršeno gradilište,’ rekao je pastor Kreko.

Sadržajan je bio i rad u malim grupama gdje su prisutni pastori imali prigodu podijeliti svoja iskustva i izazove u procesu revitalizacije crkava u kojima služe. Autor knjige, David Brown crkvu vidi kao okupljenu (crkva sa svojim redovitim okupljanjima i programima) i raspršenu (život vjernika od ponedjeljka do subote u svjetovnom okruženju). ‘Kad bismo stavili naglasak na tu ‘raspršenu crkvu’ naše bi aktivnosti, programi i naglasci izgledali drugačije,’ istaknuo je zagrebački pastor Filip Grujić. 

Predstavljene su i dvije novoformirane radne skupine SBC-a. Ona za rad s djecom i mladima (Ivan Timothy Špičak) i radna skupina za komunikaciju i medije (Filip Grujić). 

Na završnom bogoslužju propovijedao je pastor Željko Mraz, glavni tajnik SBC-a, da bi vrhunac slavlja bila Gospodnja večera i međusobna molitva jednih za druge u službi koja im je povjerena.