ZaOkret konferencija u Petrinji

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Petrinja, 03. - 05. svibnja 2024. (IBA) – U Baptističkoj crkvi Petrinja održana je trodnevna „ZAokret“ konferencija za mlade pod naslovom „Ne budi ćorak, učini korak.“ 

Mladi baptističke crkve – omladinska grupa ZAokret – uz punu podršku svih njezinih članova, bili su organizatori i nositelji programa konferencije. Cijela ekipa predstavila se u petak i objasnila zašto zaokret: „mi smo ZA promjenu načina života i OKRET prema Bogu“. Govornik na konferenciji bio je pastor petrinjske crkve, Timothy-Ivan Špičak, a ideja vodilja koja se provlačila kroz program sva tri dana bila je: "Hodaj odgovorno". 

U petak navečer prisjetili smo se prve omladinske konferencije u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata koja se održala prije 77 godina (1947. godine) u Grabovcu Banskom, nadomak Petrinje. Vjera u Spasitelja Isusa Krista i radost u životu s Bogom, prenosili su se naraštajima, sve do današnjih dana. Proučavajući Psalam 78., kao mladi, bili smo izazvani razmisliti kakav trag će ostaviti naš život na buduće naraštaje koji dolaze. Kao stvoreni sa svrhom proslavljanja Boga, pozvani smo tako živjeti naš život da on odjekuje budućim naraštajima o Božjim slavnim djelima, Njegovoj ljubavi i dobroti. Stoga nam je potrebno hodati odgovorno prema zadatku kojeg smo dobili od Boga.  

U subotu ujutro govorili smo o koraku odgovornosti prema Bogu kroz biblijski primjer Adama i Eve. Bog je čovjeku sve dao i zamislio život u odnosu s čovjekom, međutim, čovjek je Bogu okrenuo leđa i iznevjerio ga. Opasnost je i danas za nas okrenuti Bogu leđa i protratiti sve što nam je dao, te se sakriti od Njega. Bog nas poziva učiniti korak odgovornosti, doći Njemu, predati mu svoj sram i obnoviti svoj odnos s Njim. Subotnje popodnevno slobodno vrijeme upotpunili smo šetnjom po gradu Petrinji. Posjetili smo 6 mjesta značajnih za grad Petrinju. Informacije dobivene na tim mjestima bile su pojmovi za igru asocijacija na poslijepodnevnom bogoštovlju pomoću kojih smo otkrili biblijski događaj za temu koraka odgovornosti prema sebi. Bio je to događaj susreta Isusa i Samarijanke. U svojoj je propovijedi pastor Timothy naglasio kako ne smijemo, poput Samarijanke, prekrižiti sebe, bez obzira što smo učinili i s čim se borimo, jer je svaki život vrijedan u Božjim očima. Isus nije prekrižio ruke nad Samarijankom, nego ih raširio i dao joj priliku za susret s Njim i obnovu života. Bili smo izazvani odlučiti nešto poduzeti s vlastitim životom koji nam je dar od Boga, postati svjesni svojih promašaja i gdje jesmo sada, te se odgovorno „uhvatiti u koštac“ sa sobom kako bi naš život, naša nutrina, postala hram – mjesto štovanja Boga – i Božja životna snaga prostrujila kroz nas. Subotnju večer proveli smo u sportskoj dvorani uz odbojku, nogomet i druženje jedni s drugima.

U nedjelju ujutro tema našeg bogoštovlja bila je korak odgovornosti prema drugima. Po primjeru mladog biblijskog Timoteja učili smo kako sa sazrijevanjem dolazi i preuzimanje odgovornosti prema drugima. Timotej, kao mladić koji više ne živi za sebe, bio je primjer onoga koji se brinuo za druge i tražio, ne svoju korist, već korist Krista Isusa (Fil. 2,19-23). Bili smo izazvani učiniti hrabri korak odgovornosti i biti mladićima i djevojkama koji će, s Božjom pomoći, misliti više na druge oko nas.              

I domaćini i sudionici konferencije su zaista uživali. Zahvaljujemo Bogu za lijepe vremenske uvjete koje nam je podario, za svu braću i sestre iz crkve koji su pomogli na razne načine u organizaciji konferencije, za volju i htjenje mladih iz BC Mošćenica za sudjelovanjem i pomoći u organizaciji, te se nadamo ponovnom susretu i dogodine. Sva bogoštovlja s konferencije dostupna su na YouTube kanalu Baptističke crkve Petrinja.

Dojmovi nekih sudionika

 

"Super ste se svi kolektivno organizirali. Poruka je bila ohrabrujuća. Lijepo je bilo vidjeti vaše mlade zagrijane za slavljene Boga i pomoć ostatka crkve. Domaćini su bili super i sve u svemu jako lijepo iskustvo."

„Odlična tema, jako bitna za današnju omladinu...“

"Bogoštovlja su mi bila jako lijepa i blagoslovljena, od odabira pjesama, skečeva, poruke. Hrana je bila odlična. Smještaj je bio super. Hvala svim organizatorima na uloženom trudu."

„Poruke su odlične bile stvarno su me potaknule na razmišljanje i da stvarno napravim pravi korak odgovornosti prema Bogu, drugima i sebi.“

"Svi ste bili jako ljubazni. Vidio se veliki trud i željela bih da nastavite i sljedeće godine s konferencijom. Poruka je bila ohrabrujuca i jako mi se svidjelo što je program bio ispunjen s puno zanimljivih aktivnosti. Vrlo ste kreativni u svim područjima."

 

Joel-Timothy Špičak