Koncert „Psalmi: Večer glazbe i slike“

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 28. travnja 2024. (PEV / IBA) - U dvorani hotela Academia održan je, u organizaciji Baptističke crkve Zagreb koncert „Psalmi: Večer pjesme i slike“ na kojem je nastupio mješoviti zbor BC Zagreb vođen dirigentskom palicom Petre Horvat, uz pratnju glazbenog tima BC Zagreb.

U sklopu večeri upriličena je i autorska izložba ilustracija poznatog fotografa Saše Četkovića na temu biblijskih psalama. Ovaj je koncert kulminacija višemjesečnog projekta Baptističke crkve Zagreb „Izazov 40“ koji se sastojao od 40 dana intenzivnog čitanja i promišljanja biblijskih psalama.

Koncert je otvoren uvodnom pjesmom zbora na temelju teksta iz Psalma 92 „Dobro, dobro je slaviti Boga“. Voditeljica večeri Svjetlana Mraz uvodnim riječima pozdravila je nazočne te istaknula kako psalmi pružaju utjehu, nadu, i poticaj na slavljenje Boga. Najavila je kako se nakon koncerta, koji sadrži autorske pjesme i aranžmane hrvatskih autora na temelju psalama može razgledati i spomenuta izložba ilustracija psalama i na taj način doživjeti psalme kroz sliku.

Zbor BC Zagreb nastavio je večer s još dvije pjesme, Viktor Grabar je recitirao psalme, a kvartet u sastavu Tea Moguš, Ana Zelić Kerep, Ljubica Zemunović i Iva Blažek, uz pratnju glazbenog tima BC Zagreb, izveo je nekoliko uglazbljenih psalama.

Pastor BC Zagreb Filip Grujić u kratkoj je poruci istaknuo da u psalmima otkrivamo sirovu iskrenost koja je autentična i osvježavajuća. Oni su ispunjeni čežnjom, radošću, strahovima te prikazuju dubok i intiman odnos između Boga i čovjeka, jer „tko nas u ovom svijetu površnih odnosa i vanjskog blještavila a istovremeno duboke izoliranosti i usamljenosti može vidjeti u našim iskrenim izdanjima ako ne Bog.“ Psalmi prenose poruku i poziv današnjem čovjeku da pristupi, takav kakav je, pred Boga, bez pretvaranja i bez maski, istaknuo je pastor Grujić.

Po završetku koncerta nazočni su mogli razgledati izložbu ilustracija psalama Saše Četkovića te s autorom izložbe porazgovarati o inspiraciji iza izložbe kao i o digitalnoj tehnici kojom su ilustracije nastale.O držan je i prigodni domjenak za sve okupljene koji su se zadržali u ugodnom druženju i razgovoru.

Robert Bogešić