Radost druženja na Činti se nastavlja i ovoga ljeta

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Otok Ugljan, 13.-21. srpnja 2020. (IBA) - I ove godine u grupi Stari Čintaši okupilo se 60-tak učesnika u rasponu od 2 do 72 godine života. Šaroliko društvo iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke dijelilo je sve što je bilo ponuđeno – od fine, ukusne hrane, odbojke, kupanja, nezaboravnog uspona na najviše vrh Ugljana –Šćah do one duhovne trpeze na koju su ove godine „servirali“ Riječ pastori Damir Pintarić i Ladislav Ružička.

Pastor Pintarić je u večerenjem terminu govorio o važnosti slušanja Božje Riječi i o preprekama koje se nađu na putu od govornika do slušateljevog srca, naglasivši da problem nikad nije u sjemenu; problem može biti u propovjedniku ako ne propovijeda i ne živi križo-kristocentrično evanđelje ili pak u slušateljima koji mogu Riječ ne čuti u silnoj buci vlastitih misli, zbog prljavštine (grijeha) koji ih zasljepljuje ili pak zbog oholosti, odnosno vlastitog ponosa.

U mini serijalu o nanovorođenju naglasio je što nanovorođenje nije, da bi jače istaknuo što ono jest. Ono uvijek počinje od Riječi koja rađa vjeru kao što iz sjemena (u kojem je DNA) niče život, tako i Božja Riječ rađa vječni život. Pokazatelji da je netko nanovorođen su glad za istinom, za Bogom, težnje za duhovnim a ne tjelesnim stvarima te uživanje u novom društvu, u društvu vjernika, zajednice ljudi koji su krenuli „golgotskom cestom“ za Isusom.  Pastor Pintarić je jasno i nedvosmisleno pozvao prisutne na preispitivanje jesu li nanovorođeni, jesu li sigurni gdje će provesti vječnost, jer „život je kratak, krhak ali vječan“.

Pastor Ružička je baš kao dobri pastir „napasao stado“ svježom Riječju Božjom u jutarnjim satima, dočaravajući nam ljepotu, vrijednost i važnost „Golgotske ceste“, tog puta kojim je Isus prvi prošao i kojim nas želi u svojoj milosti voditi svakodnevno; put rasta u milosti, put sazvrijevanja u vjeri, put cjeloživotnog oblikovanja nanovorođenih ljudi. Referirajući se na Ef 4, 25-32 izdvojio je 4 zapovjedi koje  taj hod treba oslikavati: odbaci laž i govori istinu, ne griješi u gnjevu, ne kradi i ne govori nikakve ružne riječi. Na tom putu nismo ni sami ni bespomoćni. Imamo Zastupnika kod Oca koji „radi u našu korist“, čija krv nas čisti od svakoga grijeha kojeg ponizno priznajemo i kojeg se odričemo.

Posebnu radost smo dijelili s našim bratom Zlatkom Benkom koji je odlučio predati svoj život Isusu Kristu i tu svoju vjeru javno potvrditi krštenjem u moru. Krstio ga je pastor Ružička. Za blagoslov nad Zlatkom i ispunjenjem Svetim Duhom molili su oba pastora zajedno.

Zajedno s dječakom Vladom, koji je na svoj specifičan način obilježio ovogodišnju grupu Starih Čintaša, rastali smo se uz pjesmu „Bog ima cijeli svijet na dlanu svom“ u vjeri i pouzdanju da nas nitko i ništa ne može rastaviti od ljubavi Božje koja se zauvijek utjelovila u Kristu Isusu, našem Gospodinu.

Edita Turinski