Život zajednica u vrijeme pandemije (1)

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U sljedećim ćemo danima, kako nam budu pristizala, donositi svjedočanstva iz zajednica diljem Hrvatske o tome kako se nose s činjenicom fizičke odvojenosti. Narav crkve je zajedništvo koje je u Pismu posvjedočeno slikom Crkve kao tijela Kristova, i to je sada na kušnji. No, ova nas je nevolja pogodila u vrijeme kad nam na raspolaganju stoje neslućene mogućnosti komunikacije putem interneta. Do nedavno nismo mogli zamisliti da će život koji je nalikovao nezadrživoj bujici, tako naglo, preko noći stati, a mi se naći u svoja četiri zida, ograničene komunikacije i kretanja. Danas donosimo crtice iz Baptističkih crkava u Sisku i Belici. Iz Siska su nam se javili pastor Miloš Komanović i Dalibor Puljiz, a iz Belice pastor Benjamin Turkalj.

Sisak

Kao i svi ostali, nismo imali drugo rješenje nego iskoristiti tehnologiju u našu korist. Moram priznati da smo o tome razmišljali i ranije, međutim nikako da se pokrenemo. Ja sam osobno shvatio sva ova događanja kao Božji snažan alat da nas natjera da to konačno i učinimo i prestanemo s izgovorima.

U ovoj krizi sam također shvatio duboko - dublje nego ikada prije, što je to ustvari Crkva: to je iskreno zajedništvo u ljubavi, međusobnom podržavanju, ohrabrivanju pod svetom zaštitom Duha Svetoga. Služba bez prisutnosti vjernika nije svrsishodna. Iskreno, čisto, raskajano ne u nadmudrivanju sa Svetim Pismom: to je ono što nam prvenstveno treba biti u fokusu ne samo u kriznim već i u svim ostalim vremenima. To je ono što ćemo ponijeti nazad i nakon ove krize.

Dok se crkve širem svijeta uglavnom oslanjaju na virtualne YouTube službe u uglavnom praznim crkvama, mi smo se odlučili za drugačiji pristup. Napravili smo ova dva ključna iskoraka:

Službe propovijedanja

U tom pogledu, imamo i više nego dovoljno. Pogledali smo na naš hard disk: preko 1500 mp3 propovijedi sa svim mogućim temama. Iz tog obilja izdvojili smo nekih 500-ak propovijedi koje smo odlučili objaviti online na betel.hr. Tako si bilo tko može odabrati temu ovisno o tome što ga u tom trenutku zanima. Ovo je projekt na kojem trenutno radimo i vrlo smo odlučni da ga i završimo. Kako bi to osvanulo u što boljem ruhu naš web-site, www.betel.hr, je sada dodatno redizajniran i rekatalogiziran - potpuno okrenut krajnjem korisniku. Svjesni smo, naravno, da je ovo posao koji ustvari nikada ne završava.

Virtualno zajedništvo

Kako bi zajednica ostala u kontaktu i međusobno se ohrabrivala otvorili smo Betel.hr interaktivnu WhatsApp grupu u koju smo inicijalno uključili članove zajednice. Grupu smo dodatno proširili i sa zainteresiranim sestrama i braćom koji su nam na neki način gravitirali. Ono što je dalo dodatnu vrijednost je pružanje virtualnog "utočišta" i još nekima koji su ostali sami jer se još nisu mogli priključiti nekoj zajednici. U grupi dijelimo razmišljanja, Biblijske stihove, kratke poruke, molitvene teme, ponekad i neke smiješne stvari, a od skora pastor se priprema pomoću nje podijeliti i poruku prethodno postavljenu na YouTube.

Belica
Pokušat ćemo snimiti video poruku i staviti je na DVD i dostaviti braći i sestrama s printanim biblijskim razmišljanjima za kroz tjedan, budući da se neki ne služe internetom i e-medijima.