Posljedice potresa u Zagrebu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 25. ožujka 2020. (IBA) - Od nedjelje ujutro i potresa od 5,5 po Richteru koji je zadesio Zagreb i okolicu pa do danas, osjetilo se više od 80 potresa različitog intenziteta. Više tisuća objekata je oštećeno, a 27 osoba je ozlijeđeno, 18 teže, a jedna osoba je na žalost preminula.

Strah i neizvjesnost su naši „stari i novi“ prijatelji s kojima živimo ovih dana, zajedno s tjeskobom povezanom s pandemijom korona virusa što čini život složenijim nego prije. Situaciju dodatno otežava hladno vrijeme i snijeg koji pada posljednja dva dana.

U svemu tome ne zaboravljamo da je naše pouzdanje u Bogu, koji je stvorio nebo i zemlju i u čijoj ruci je i naš život! On nas također poziva da brinemo jedni za druge.

Posljednjih dana nastojimo komunicirati sa svim članovima naših crkava na području Grada Zagreba. Pastori, starješine, đakoni pokušavaju na različite načine kontaktirati sestre i braću i dobiti informacije, kako su, je li netko ozlijeđen, u kakvom su stanju njihovi domovi. Ljudi su uglavnom dobro uz neke manje zdravstvene poteškoće izazvane cijelom situacijom. Većina stanova naših vjernika koji žive u užem centru grada, kao i kuće koje su bliže epicentru potresa (Markuševec, Kašina) su pretrpjele materijalnu štetu. Nastavimo brinuti i moliti za našu braću i sestre, a o mogućnostima za konkretnu pomoć ćemo vas izvijestiti na vrijeme.

Mnogi su nas pitali u kakvom je stanju prostor Saveza baptističkih crkava/Baptističke crkve Zagreb u Radićevoj 30 nakon potresa.

Prostorije crkve i ureda SBC nisu naočigled jako oštećene ali je cijela zgrada nakon pregleda statičara proglašena privremeno neuporabljivom. Svi stanari koji žive u zgradi su zamoljeni da privremeno napuste svoje stanove. U prostorije crkve i ureda SBC se smije ući, ali ne dulje boraviti i to samo ukoliko je baš neophodno. Taj je prostor pretrpio srednji stupanj oštećenja, vidljive su pukotine na zidovima i na stropovima. Glavna dvorana nije pretrpjela veća oštećenja, a u uredu crkve su manja oštećenja na galeriji. Najveća oštećenja su u vjeronaučnim prostorijama i u predvorju crkve gdje se nalazi  garderoba. U prostorijama ureda SBC u RH se također vide pukotine na zidovima i stropovima.

Život i djelovanje BC Zagreb se već od ranije, zbog situacije s pandemijom, prenio na live stream bogoslužja, društvene mreže i redovitu komunikaciju s vjernicima putem telefona. 

Djelatnici ureda SBC rade u svojim domovima i dostupni su putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i telefona 098 302 404; 098 1710407.   

Željko Mraz
Glavni tajnik SBC u RH