Vidjeti pojedinca – ranjive skupine učenika

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 1.ožujka 2020. (IBA) - Tema ovogodišnjeg stručnog skupa vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka u RH bila je Vidjeti pojedinca – ranjive skupine učenika.

Na skupu je sudjelovalo 60-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz crkava reformacijske baštine, a skup je pozdravio i gospodin Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje. U  svom pozdravnom govoru ohrabrio je vjeroučitelje da u svom radu s ranjivim skupinama (a tko je ranjiviji od djece?) budu svjesni stanja vlastite ranjivosti koje mogu uz Božju pomoć mijenjati jer „Bog je uvijek veći od naše bijede“ te tako služiti najmanjima i pomoći im u njihovu razvoju samopoštovanja.

U petak navečer u uvodnom biblijskom promišljanju, pastor Oliver Buljat govorio je o Isusu koji se u svom zemaljskom životu najradije družio s ranjivim skupinama - ženama, grašnicima, carinicima, bolesnima, siromasima; Njegova je mislija bila donijeti spas slabima, umornima, izgubljenima, malenima. Bog je izabrao upravo slabe u očima svijeta da po njima ostvaruje svoje kraljevstvo.

Subotnje jutro je započelo proslavljenjem kroz pjesmu i kratkim duhovnim promišljanjem. Robert Bogešić je prisutne ohrabrio primjerom iz vlastitog iskustva kako je Bog s nama i kao zajednicom ali i kao pojedincima bez obzira na okolnosti kroz koje prolazimo, bez obzira jesmo li „na pomoćnom ležaju ili u apartmanu“.

Irena Šestak, dipl.psiholog se u svom stručnom predavanju i radionici usmjerila na razvoj sampoštovanja u djece – kako se ono gradi i razvija i kako je nužno za pravilan razvoj djeteta, potičući vjeroučitelje da se uvijek potrude vidjeti „nevidljivi dio sante leda“ u problematičnom ponašanju djeteta u skupini i pomoći u ublažavanju teškoća.

U subotu poslije podne, sudionici su mogli birati sudjelovanje u dvije od četiri ponuđene radionice: Učenici s teškoćama u razvoju na nastavi vjeronauka, Anica Kerep mag. rehab.educ.; Ranjivi zbog vjerske i/ili nacionalne pripadnosti, Timothy I. Špičak, dipl. teolog; Ranjivi zbog socijalnog statusa, Helena Moguš, diplomirana vjeroučiteljica; Ranjivi zbog obiteljske situacije, Božica Šomođi, diplomirana vjeroučiteljica .

Nakon  napornog radnog dana, subotnje je veče bilo odvojeno za organizirane zajedničke igre koje je predvodila Petra Bohall. U opuštenoj atmosferi uz puno smijeha i radosti sudionici su mogli dobiti nove praktične ideje za rad.

Nedjeljno  bogoslužje je započelo slavljenjem i zajedničkom molitvom koja je „otvorila naše uši“ da čujemo Riječ. Pastor Buljat je izazvao prisutne da se prema 3.Iv 2 pobrinemo za svoju dušu, jer samo duhovno i duševno zdravi pojedinci mogu efikasno služiti Bogu i bližnjima, naglasivši kako su emocije važne u životu Božje djece, kako je važno svoju dušu njegovati na ispravan način, a to je istinom iz Božje Riječi. Imati zdravu dušu znači imati zdravi ego, zdravi pogled na samog sebe, a to je moguće jedino ako smo sigurni u Očevu bezuvjetnu ljubav i prihvaćanje koje tada ozdravlja našu dušu i podiže naš duh. Emocije su važan segment naše osobnosti i, ako je duša zdrava i naši će odnosi biti zdravi i po nama će kao podatnom mediju Bog djelovati u ovom našem svijetu i širiti svoje kraljevstvo.

Edita Turinski, vjeroučiteljica BC Rijeka