Završen tjedan zajedničke molitve

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb/Rijeka, 26. siječnja 2020. (IBA/IKA) - Tradicionalno se polovicom mjeseca siječnja odvija tjedan molitve za jedinstvo onih koji se po Isusu prepoznaju kao braća i sestre.

Naš je glavni grad svjedočio ekumenskom hodu po zagrebačkim crkvama. Sudjelovali su predstavnici i vjernici Baptističke, Rimokatoličke, Srpske i Makedonske Pravoslavne, Evangeličke, Reformirane kršćanske kalvinske crkve.

Geslo ovogodišnje molitve bilo je ‘Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje’ na temelju teksta iz Djela apostolskih 27. i 28. poglavlja. Predsjednik Saveza baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat, govoreći u zagrebačkoj katedrali, istaknuo je: ‘Isus nas poziva da ljubimo svoje neprijatelje. Koliko smo mi kao kršćani i Crkve pali pod utjecaj političkih i gospodarskih sila koje manipulacijama ljude u nevolji, migrante, proglašavaju našim neprijateljima? Imamo li pravo kao sljedbenici Isusa Krista, kao Krist-ijani, prešutnim odobravanjem ili zatvaranjem očiju pred stvarnošću, slati poruku da Isusov standard ljubavi u današnje vrijeme više nije moguće primijeniti?“

Nakon skupa u zagrebačkoj katedrali, ekumenske su postaje vodile preko molitvenih prostora drugih uključenih crkava da bi se u petak zastalo u prostorima Baptističke crkve Zagreb - Radićeva, i zajedno molilo.

Bez potpore mjesnoga nadbiskupa, riječka ekumenska scena orijentirala se na mlade. Tako je u bivšem prostoru Baptističke crkve, a danas Centru za mlade bl. Miroslav Bulešić, na prvi dan tjedna održan molitveni skup na kojemu je domaćin bio vlč. Josip Pende, voditelj centra, uz sudjelovanje, Giorgia Grlja, pastora Baptističke, Melanie Ivančević, pastorice Evangeličke crkve i Ilije Hristodulova, predstavnika Makedonske Pravoslavne crkve. Uz puno zajedničke pjesme i pjesme zbora KUD-a Ilinden, okupljeni su zajedno molili i slušali navještaj Riječi.

Tjedan je završen malonogometnim turnirom na kojemu je sudjelovalo osam momčadi, a pobjednik je ekipa ‘Reful’ čime su osvojili prelazni pehar. Prije početka turnira održan je kraći duhovni program s molitvom.

U nedjelju, po završetku tjedna, riječki pastor Giorgio Grlj je na poziv msgr. Dinka Popovića, bivšeg predsjednika Ekumenskog odbora grada Rijeke, propovijedao na misi u župi Jelenje.