Vjeroučitelji o vjeri

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Stručni skup za vjeroučitelje baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka održao se u Crikvenici  24. – 26. veljače 2017 uz sudjelovanje šezdesetak sudionika. Tema skupa je bila „Učitelju, daj nam više vjere!“ - reformacijsko načelo sola fide u praktičnom kršćanskom životu.

Skupu se ukratko obratio prof. Tomislav Tomasić, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje potaknuvši prisutne na rast u vjeri i svakodnevno divljenje i čuđenje Onome koji nas nadilazi.

U predavanju 'Opravdanje po vjeri u svjetlu reformacije' mr.sc.Danijel Časni dao je kratki prikaz povijesnih okolnosti ističući doprinos važnih osoba koje su svojom potragom za živom vjerom doprinijele reformaciji crkve. 

Mr.sc. Svjetlana Mraz obradila je na vrlo zanimljiv, jednostavan pa čak i duhovit način, dvije teme, 'Vjera koja se razvija' i 'Vjera koja se prenosi', kroz koje su prisutni mogli pronaći odgovore na svoja pitanja i dileme vezano uz osobni razvoj i rast u vjeri. Isto tako, ne manje važno, predavanja su dala smjernice kako bolje razumjeti faze razvoja vjere kod vjeroučenika, te kako im omogućiti ozračje koje će biti poticajno i svrhovito.

Vjeroučitelj i pastor Timothy I. Špičak u svom je predavanju 'Božja riječ za rast u vjeri' stavio naglasak na važnosti  proučavanja Biblije, odnosno upoznavanju Boga, temelja i sadržaja naše vjere. Vjera je dar Božji koji nadilazi naše ljudsko logično razumijevanje, ali istovremeno iziskuje našu odluku i predanje kao nužan preduvjet dobivanja tog dara i njegovog rasta. 

Nedjeljno bogoslužje su na kreativan način osmislili i predvodili Arna i Robert Bogešić dok je tim za proslavljanje bio sačinjen od vjeroučitelja iz različitih crkava. Završnu poruku na temu 'Učitelju, daj nam više vjere'  temeljem teksta Lk 17,6  prenio je pastor Timothy I. Špičak. Veoma je jasno izazvao prisutne da promišljaju o vlastitom hodu s Bogom, da prepoznaju u svom životu one trenutke kad je vjera bila mala poput zrna gorušice, ali ju je Gospodin vidio i po njoj moćno djelovao. Pri tome je naglasio da svaki put kad damo prostora u svom životu Gospodinu, On nas mijenja i naša vjera raste. 

Posebnost ovog skupa bila je u izmjeni iskustava i svjedočanstava vjere u našim svakodnevnim životima, nas 'običnih, malih' ljudi. U radionicama, malim skupinama, večernjem susretu u subotu, naglasak je bio na dijeljenju vlastitih doživljaja u hodu s Gospodinom. Bili smo duboko ganuti spoznajom da je Bog jednako velik u našim životima kao i u životu davnih biblijskih junaka; svjesni da smo okruženi oblakom svjedoka – onih u čijim se životima nekoć očitovala Božja sila i onih koji danas hodaju tu pored nas dajući se Gospodinu u službu, osluškujući Njegov glas, svjedočeći o Njegovim velikim divnim djelima. 

Vjeroučiteljica Edita Turinski