III sjednica Izvršnoga odbora

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Karlovac, 13. rujna 2016. (IBA) – Izvršni odbor SBC-a održao je svoju III sjednicu u Karlovcu. Držeći se dobre navade, sastanak je započeo molitvom i razmišljanjem o Riječi koju je s prisutnima podijelio domaćin, pastor Ladislav Ružička. 

Najvažnija točka obimnog dnevnog reda bilo je osnivanje Baptističke humanitarne pomoći koja je i do sada bila djelatna. Poticaj su uglavnom bile krizne situacije na koje se ad hoc reagiralo. Predsjednik SBC-a, p. Toma Magda je predstavio projekt osnivanja organizacije koja se ne bi bavila samo distribucijom humanitarne pomoći, već bi bila i društveno angažirana na mnogim područjima ljudskih potreba. Pastor Magda je imenovan prvim ravnateljem nove organizacije. 

Uskoro u Hrvatsku dolaze predstavnici International Ministries iz SAD-a s kojima je već postojala dobra suradnja, pa će se i ovaj posjet iskoristiti za iznalaženje novih oblika suradnje. Posjetit će nekoliko gradova u Hrvatskoj i upoznati se sa zajednicama i njihovim projektima. 

Predsjednik PEV-a, Giorgio Grlj upoznao je prisutne o zajedničkom obilježavanju 500-te godišnjice Reformacije sljedeće godine. Također je podsjetio i upoznao prisutne s inicijativom PEV-a i Lausannskog odbora za evangelizaciju svijeta o do sad održanim konzultacijama i budućim planovima za nacionalnu konferenciju koja se planira održati od 12-14 siječnja u Zagrebu. 

O ljetnoj sezoni je izvijestio David Dobutović, voditelj kampa Činta na Ugljanu, a o festivalu 'Ima nade' u Čakovcu i gradnji crkvene zgrade u Mačkovcu, pastor Nenad Kovačević. 

Godišnja skupština SBC-a zakazana je za 26. studenoga 2016. u Zagrebu, a bienalni Susret baptista sljedeće godine 7. i 8. listopada, vjerojatno u Međimurju. 

Uz to su razmatrana kadrovska i pastoralna pitanja te projekti mjesnih crkava koji će se i financijski poduprijeti. Posebno raduje odluka Josipa Dobutovića da se nakon studija na VETU-u u Osijeku i na 'Vlačiću' u Zagrebu, odlučio na punovremenu službu zamijenivši kao pastor - pripravnik dosadašnjeg osječkog pastora Tomu Magdu koji seli u Zagreb i preuzima službu ravnatelja novoosnovane Baptističke humanitarne pomoći.