U Čakovcu završen festival 'Ima nade'

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Čakovec, 5. lipnja 2016. (IBA) – Nakon tradicionalnog obilježavanja Dana Grada Čakovca na dan 29. svibnja u kojem je zbor „Ima Nade“ imao čast zapjevati na Trgu Republike, označen je kraj, a ujedno i nastavak uzbudljivog tjedna u festivalskom duhu. Vedrina i živost kojom je grad vrvio kroz neprestana ulična događanja, koncerte, lutkarske predstave i igraonice za djecu, jednostavno nije mogla proći nezamijećeno. Mnogi prolaznici sa zanimanjem su uzimali ponuđene letke, balone, besplatnu kršćansku literaturu, a neki su se i zadržali na „čašici razgovora“ s volonterima kod autobusa „Ima Nade“ na trgu gdje se dijelila besplatna kava, čaj, sok ili voda. Naši sugrađani bili su pozitivno iznenađeni kvalitetom ponuđenog sadržaja. 

Valja napomenuti kako su nosioci cjelokupnog projekta bili braća i sestre iz lokalnih zajednica u našoj sredini koji su nesebično odvajali svoje vrijeme, kako u pripremnoj fazi projekta pokazujući veliko zajedništvo i iskrenu želju za služenjem, tako i tokom tjedna kako bi bili na raspolaganju bilo molitvom, tehničkom ispomoći, redarstvom itd. Tijekom svih sedam dana, osjećala se zrela duhovna atmosfera koja je zasigurno proizašla kao produkt pripremljenosti srca, pravog fokusa i Božje prisutnosti.

Osim dnevnog programa, večernji program održavao se u velikom šatoru na prostranom igralištu Perivoja Zrinskih preko puta Starog grada gdje se svaku večer okupljalo 400- tinjak ljudi. Program je svaku večer bio drugačiji, obilježen osobnim video svjedočanstvima te namijenjen različitim skupinama ljudi – od akademskih građana i intelektualaca, do onih koji su naklonjeniji istočnjačkim religijama ili pak onih koji su jednostavno opterećeni mnogim pitanjima tražeći dublji smisao života.

Svoj veliki doprinos govorom o nadi dala su tri evangelizacijska govornika, dr. Ivan Grozdanov iz Makedonije, Rabi Maharaj iz Indije te Ulrich Parzany iz Njemačke. Evanđelje su predstavili na vrlo moderan i pristupačan način, naglašavajući kako beznađe ne mora biti jedini preostali izbor, već mogu započeti novi život s Kristom koji nudi sasvim novu perspektivu za život.

Oko kulturnog i umjetničkog dijela programa pobrinule su se muzičke grupe „Southern Cross“ i „Next Exit“ iz Floride, poznati bjeloruski bend „Spasenie“, October light, te niz domaćih kantautora poput Danka Tomanića, Ivana Špičaka, Jonatana Vukova i zbora „Ima Nade“ u pratnji domaćeg benda sastavljenog od lokalnih glazbenika i pjevača. 

Kroz aktualne teme Znanosti i/ili vjere, Ponude koju mudar čovjek neće odbiti, Nade u pluralističkom društvu, Susreta s „nadnaravnim“, Pitanjima: Kome pripadam/tko sam ja? i Je li ljubav dovoljna?, završna večer zaključena je nedvosmislenim odgovorom da IMA NADE samo u Bogu koji je vječan, suveren i željno očekuje svakog koji ga iskreno traži.

A.K.