Vjeroučitelji Hrvatske o metodici i nadahnuću

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica 28, veljače 2016. (IBA) - U Crikvenici je održan dvodnevni stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko-pentekostnog vjeronauka u RH na kojemu je nazočilo oko 90 vjeroučitelja i mladih suradnika iz sedam različitih denominacija.

Odlična organizacija, zanimljive teme i vrsni predavači doprinijeli su da se svi osjećaju ugodno. Na skupu je sudjelovao i gospodin Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje koji je u svom pozdravnom govoru naglasio kako su vjeroučitelji kao vjerosvjedoci odgovorni prenijeti djeci vrijednosti Evanđelja služeći se različitim metodama kao što je glazba, likovno stvaralaštvo i/ili igra. Svjetlana Mraz je u kratkom duhovnom promišljanju na početku skupa potaknula prisutne da razmisle o odnosu discipline i ljubavi, kako su te vrijednosti neraskidivo povezane i međusobno uvjetovane.

Prvi predavač, mr. sc. David Kovačević, u petak je navečer na veoma zanimljiv način vjeroučiteljima predočio Isusa kao vrhunskog Učitelja -  metodičara koji se pomno pripremao za službu i djelovanje imajući na umu svrhu svoga poslanja. Naglasio je da metode nikad ne smiju zasjeniti sadržaj, što je Isus vješto provodio u praksi govoreći i učeći o Kraljevstvu Božjem i vječnom životu. Isus je poučavao svojim primjerom kao što bi to trebao i svaki vjeroučitelj. Najbolji učitelj je koristio različite metode (vizualne, verbalne, rad s učenicima u manjim skupinama i sl.), imajući na umu specifičnosti  slušatelja i/ili učenika. 

Na početku drugog dana skupa Robert Bogešić je ohrabrio vjeroučitelje da uvijek ponovo promisle „gdje stanuju“, koliko su bliski s Gospodinom, koliko ga osobno duboko poznaju i koliko imaju povjerenja u njega i njegovo vodstvo u svojim planovima, programima i aktivnostima. 

Timothy Ivan Špičak, diplomirani teolog i vjeroučitelj, o metodici iz drugog kuta govorio je tako zanimljivo i praktično da su prisutni kao i uvijek bili inspirirani i potaknuti primijeniti to u praksi već na prvom sljedećem satu vjeronauka. U svom je predavanju naglasio koliko je važna metodika u nastavi vjeronauka – kako bi se stvorilo ozračje za najvažniju poruku – Radosnu vijest spasenja u Isusu Kristu. Na primjeru najboljeg Učitelja, iz četiri Evanđelja, poticao je prisutne da uvide kako se Isus vrlo temeljito pripremao u raznim vidovima svoje službe. Naglasio je kako se lik velikog Učitelja i proroka i lik vrsnog metodičara susreću u liku Isusa; Isus se želi utjeloviti u suvremenim vjeroučiteljima koji će poput njega naviještati Kraljevstvo, različitim metodama ali u sili i snazi Duha Svetoga koji nas osposobljava za svako njemu ugodno djelo. 

Tijekom poslijepodneva sudionici su imali prilike u manjim skupinama aktivno sudjelovati u tri veoma praktične radionice: Metodički pristup igri u nastavi vjeronauka, Arna Bogešić, učieljica i prof. pedagogije; Metodički pristup glazbi u nastavi vjeronauka, Tamara Kabiček, bacc.glazbene pedagogije; Metodički prisutp likovnosti u nastavi vjeronauka, Martina Gracin, prof. likovne kulture. 

Sudionicima skupa ukratko su predstavljeni korisni projekti i materijali. Marijana Crnković, vjeroučiteljica i nova djelatnica DPB-a je prezentirala rad Društva prijatelja Biblije i razne mogućnosti korištenja kuće DPB u Severinu na Kupi. Predstavnica Ri Streama, Lea Sečen je predstavila materijale Upoznajemo Bibliju koje bi vjeroučitelji mogli koristiti kao dodatnu aktivnost ili preporuku roditeljima koji žele njegovati kućnu pobožnost zajedno s djecom. 

Seminar je završio u nedjelju prije podne zajedničkim bogoslužjem uz bogat glazbeni program kojeg su predvodile Tena Bunčić, Marijana Crnković i Tamara Kabiček.  Pastor Timothy Ivan Špičak je predvodio Večeru Gospodnju, a David Kovačević je propovijedao na temelju teksta iz Lk 10,25-37 naglasivši kako ljubav prema Bogu nije moguće odvojiti od ljubavi prema bližnjem i kako je zapravo ljubav prema bližnjem kojeg vidimo mjerilo ljubavi prema Bogu kojeg (još) ne vidimo. 

Edita Turinski