Podijeljena pomoć socijalno ugroženim u Slavonskom Brodu i Rajevu Selu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rajevo Selo, Padež, Slavonski Brod, 29.12.2015. (IBA) – Tijekom rada u tranzitnom izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu, volonteri CBA suočili su se i s potrebama hrvatskih građana koji žive na rubu egzistencije. Tako se rodila i ideja o tome da se u božićnom vremenu, vremenu darivanja, pruži pomoć i onima koji u Hrvatskoj ostaju a kojima je ta pomoć najpotrebnija i koji su nekako zaboravljeni. Za tu potrebu volonteri CBA pripremili su po 100 paketa za socijalno ugrožene obitelji u Slavonskom Brodu i 100 paketa za Rajevo Selo i Padež, mjesto smješteno između Gunje i Rajeva sela. Paketi su sadržavali osnovne kućne potrepštine kao što su: ulje, brašno, šećer, sol... pribor za osobnu higijenu, prašak za veš i jednu čokoladu. Ukupni sadržaj paketa brojio je 26 artikala i težio preko 25 kg, a vrijednost paketa bila je nešto manje od 300 kn. 

 

U suradnji s Gradskim poglavarstvom Slavonskog Broda, Odjelom za društvene djelatnosti, Centrom za socijalnu skrb te udrugama za: gluhe, slijepe, inkluziju i oboljele od raka došlo se do onih kojima je pomoć najpotrebnija te su tim ljudima u Baptističkoj crkvi Slavonski Brod podijeljeni paketi pomoći. Mnogi koji su došli po paket ostali su ganuti te iznenađeni bogatim i teškim paketom u kojem se našlo puno potrebnog za domaćinstvo. Zahvalni smo Gospodinu i svima koji su svojim požrtvovnim radom i darivanjem doprinijeli da se tračak nade, ljubavi i božićnog svjetla donese u domove mnogih obitelji u Slavonskom Brodu. 

Stotinjak kilometara istočno od Slavonskog Broda, u Rajevu Selu i Padežu od poplave je prošlo dosta vremena i većina je kuća obnovljena po novim standardima. Ljudi su obnovom zadovoljni, no ekonomska je situacija i dalje nepromijenjena. Crveni križ sve rjeđe dijeli pomoć u hrani, tako da im je ova naša pomoć u obliku obiteljskih paketa došla u pravom trenutku. Apsolutno su svi bili zadovoljni paketima, a većina ih je bila iznenađena i nespremna. Neki su došli pješice pa su se vraćali s prijevozom ili kolicima. Neki su došli biciklom pa su vidjeli da to tako neće ići. Jedna je žena donijela četiri pileta u znak zahvalnosti. Upitali smo jednog mještanina sjeti li ih se netko, odgovorio je da smo ih se mi sjetili kada su dobili po jedan kućanski aparat i evo sada. Bila je to još jedna uspješna i dobro organizirana akcija u kojoj nam je puno pomogao bračni par Čokić iz Rajeva Sela. Kako je Osman Čokić veterinar dobro poznaje svaku kuću i obitelj u tom kraju pa su tako on i njegova supruga Milanka napravili popis onih koji su najugroženiji kako bi paketi stigli na pravo mjesto.

Kao kršćani pozvani smo biti u ovome svijetu i biti dobro svjedočanstvo ljudima oko nas. Na ovaj smo način svjetlo svijetu i pokazujemo koliku ljubav Bog ima prema svima, posebno prema onima koji su u potrebi. 

Zahvalni smo svima koji su pomogli i omogućili da pomoć stigne na pravu adresu.

David Dobutović i Darko Mikulić