Usvojeni novi Statut i Poslovnik

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 12. rujna 2015. (IBA) - U prostorijama BC Dubrava održana je izvanredna Skupština Saveza baptističkih crkava. Skupština je sazvana kako bi se usvojili novi Statut i Poslovnik Saveza. 

Nakon dvogodišnje rasprave, pred izaslanike članica Saveza, došli su prijedlozi Statuta i Poslovnika koji su ih jednoglasno usvojili. Zbog promijenjenih okolnosti uvjetovanih novim zakonskim odredbama, bilo je nužno svoje unutrašnje ustrojstvo u nekim segmentima pojasniti, u drugim usuglasiti u novom Statutu. O razlozima njihove promjene, ciljevima koji se žele postići kao i područjima koja su njime obuhvaćena, u ime Izvršnog odbora, predlagatelja Statuta i Poslovnika, govorio je Ivan Vučetić. Sve razložne, pristigle pisane primjedbe, kao i one s tematske sjednice su inkorporirane u nove dokumente. 

Željko Mraz je izvijestio o procesu donošenja Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i njegovim učincima na rad naših crkava i Saveza u cjelini. Prema prvotnom prijedlogu, primjena Zakona bi SBC na godišnjoj razini koštala do 2 milijuna kuna, a da se ništa ne promijeni u sadašnjem poslovanju. No, takva su rješenja izbjegnuta, te sada ostaje obveza da se državne institucije izvješćuju o sredstvima dobivenim iz državnog proračuna, a za ostala se vodi jednostavno knjigovodstvo bez potrebe za izvješćima. 

Nije naodmet napomenuti da je unatoč iskrivljenoj slici u medijima istina da od ukupno 4,2 milijarde kuna koje iz državnog proračuna idu neprofitnim udrugama  svega 8% ide vjerskim zajednicama ako se u taj iznos ubroji i Rimokatoličku crkvu, dok, bez nje, svi ostali dobivaju tek 0,5% sredstava. 

Održana je izvanredna Skupština preduvjet za redovitu izbornu Skupštinu koja će se prema odluci Izvršnog odbora održati 21. studenoga. Pripremne radove radove će odraditi izborno povjerenstvo.