Savez Baptističkih Crkava u RH

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U Čakovcu održana trodnevna evangelizacijska konferencija

Čakovec 25. rujna 2022. (IBA) - Dvanaest je godina od kada BC Betanija svaku jesen za slušatelje radio emisija 'Sola Gratia', koje se redovno emitiraju već devetnaest godina, organizira trodnevne evangelizacijske konferencije. Ove godine tematsko pitanje glasilo je 'Zašto Bog dopušta zlo?'

Opširnije...

Zagreb 17. rujna 2022. (IBA) - Održan je Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka u prostorijama Baptističke crkve Zagreb, na temu 'Doprinos konfesionalnog vjeronauka interkulturalnom obrazovanju“, uz sudjelovanje 50-tak sudionika.

Skup je započeo proslavljanjem Boga kroz čitanje Psalma 148 i dvije zajedničke pjesme. Nakon uvodnih riječi mr. sc. Svjetlane Mraz, riječi pozdrava uputila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, a skupu je nazočio i Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk.

Predavanje na temu „Doprinos konfesionalnog vjeronauka suživotu u multikuturalnom društvu“ održala je prof. dr. sc. Ružica Razum, redovita profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Tom je prigodom posebno istaknula važnost religijskog obrazovanja za interkulturalno društvo te je informativno govorila o organiziranju vjeronauka u nekim europskim državama.

Govoreći o otvorenosti konfesionalnog vjeronauka prema temi interkulturalnosti i odgoja za suživot, prof. dr. sc. Razum je ukazala na potrebu izlaska iz stanja unutarnje crkvene zatvorenosti prema razvijanju dijaloga i kritičkog duha, kao i na važnost kompetentnosti nastavnika u područjima razvijanja znanja, stavova i vještina.
Na okruglom stolu „Iz perspektive vjeroučitelja različitih konfesija“, kojeg je moderirala mr. sc. Mraz sudjelovale su Silvija Hercog, dipl. učiteljica hebrejskog jezika i kulture u privatnoj osnovnoj školi Hugo Kon, Jelena Mihalić, vjeroučiteljica savjetnica RK vjeronauka u OŠ Jordanovac, Zagreb  i Helena Moguš vjeroučiteljica u Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi Vukovar. 

Sudionice su govorile o provedbi vjeronauka, kao izbornog predmeta, u kršćanskim crkvama i školama, dok se u OŠ Hugo Kon provodi predmet hebrejskog jezika, povijesti i kulture, o važnosti otvorenosti prema drugim kršćanskim konfesijama i religijama s naglaskom na upoznavanje i razvijanje komunikacije iz čega može proizaći i suradnja.
Timothy Ivan Špičak, dipl. teolog i pastor Baptističke crkve Petrinja govorio ja na temu „Od izgrađivanja vlastitog identiteta do opremanja za suživot“ gdje je naglasio kako se u životu suočavamo s nekoliko statusa identiteta kao što su postignuti identitet, moratorij, preuzeti, tj. naslijeđeni identitet te difuzan identitet, dok je govoreći o suživotu istaknuo kako se to suočavamo s nekoliko oblika kao što su nametnuti suživot, sinkretizam, gdje se odričemo različitosti zbog suživota, simbioza, kao suživot zbog neke koristi te suživot u različitosti i uvažavanju za razvoj vlastitog identiteta.  

Špičak je pri tome naglasio kako je poziv vjeroučitelja poučavati djecu i mlade tako da oni izgrade svoj osobni identitet koji će biti utemeljen na Isusu Kristu, a koji će biti promišljen i postignut, a ne samo naslijeđen. Samo oni koji su sigurni u svoj vlastiti identitet mogu bez straha upoznavati druge i drugačije jer ih takva komunikacija neće udaljiti od temelja.  

Nakon održanih predavanja dane su informacije i obavijesti o projektu božićnih paketića Samaritan’s Purse Croatia, o materijalima za evangelizaciju djece govorila je  Rujana Čanji iz Udruge za evangelizaciju djece, dok je Timothy I. Špičak govorio o procesu pripremanja udžbenika i priručnika za osnovnoškolsku nastavu vjeronauka.

Robert Bogešić
Svjetlana Mraz

Pridružite nam se na XII. susretu baptista koji će se ove godine održati u pastoralnom centru Čakovec u subotu 8. listopada 2022. pod geslom "Sretna sigurnost."

Više informacija uskoro!

 

Ugljan / Činta 9. srpnja 2022. (IBA) - Sretnici koji poznaju Čintu neće se čuditi tvrdnji da je ona ‘sveto tlo,’ ‘predvorje raja’ koje nas ujedinjuje u veliku fizičko/duhovnu obitelj. Bilo nas je 74 sudionika iz raznih krajeva Lijepe naše i okolnih država. Pastor David Dobutović sa suprugom Nadom i malom ekipom suradnika izvrsno je vodio organizaciju kampa i promptno rješavao svaku pojedinu potrebu koja bi iskrsnula. 

Opširnije...

Virovitica 18. lipnja 2022. (IBA) - U prostorima Baptističke crkve Virovitica, održana je konferencija pod nazivom „Bog je ljubav, ali ljubav nije Bog.“ Konferencija je otvorena  programom kojeg je vodio Daniel Herceg, te glazbenim štovanjem. Konferencija je bila osmišljena tako da sadržava tri predavanja u prijepodnevnom terminu i dva predavanja u poslijepodnevnom terminu, uz predviđeno vrijeme za pitanja i odgovore nakon svih predavanja.

Opširnije...

Karlovac, 4. lipnja 2022. (IBA) - Nakon dvogodišnje stanke u Karlovcu je održan 14. po redu Doručak za žene. Bio je on potpuno spreman za proljeće 2020. ali je strpljivo morao dočekati kraj pandemije. Nekako se činilo da smo na jednom novom početku i premda je 7g iskustva Doručka bilo za nama, naišli smo na puno prepreka.

Opširnije...