Vikend za obitelji s malom djecom

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 3. - 5. studenoga 2023. (IBA) - U Crikvenici je prošlog vikenda održan drugi susret obitelji s malom djecom u organizaciji SBC u RH kao nastavak programa Obuke mladih vođa (OMV). Većina nazočnih roditelja su ranije bili polaznici OMV programa, a ova nova životna uloga iziskuje promišljanje nekih novih tema koje su i dalje u kontekstu vodstva.

Na susretu je sudjelovalo 9 bračnih parova i šesnaestero djece, od beba, pa do djece rane školske dobi. Cjelokupan program je bio prilagođen ovoj specifičnoj skupini tako da je prvo okupljanje u petak navečer proteklo je u opuštenoj atmosferi uz pjesmu i aktivnost za cijelu obitelj koju je pripremila Sara Mačković. Roditelji su tijekom subote imali priliku napokon u miru slušati i razgovarati s drugim odraslima bez prekidanja jer je u isto vrijeme bio i poseban program za djecu. Uvodno interaktivno predavanje o različitim odgojnim stilovima i načinu na koji svaki od njih utječe na djecu održala je voditeljica OMV programa Svjetlana Mraz. Nakon toga je pastor i otac trojice sinova, Timothy I. Špičak kroz svoja predavanja, uz obilje praktičnih primjera, poveo roditelje u promišljanju o odgajanju i discipliniranju s posebnim naglaskom na pristupu odgoju iz kršćanske perspektive. Sudionici su imali prilike iznositi svoja mišljenja, postavljati pitanja i razgovarati o tome kako to sve izgleda u praksi - svi zajedno, u malim skupinama ili kao bračni par.

Program za djecu stariju od tri godine kreativno je osmislila te stručno i s puno ljubavi vodila Maja Nadaždi (Awana centar Petrinja) uz pomoć svojih suradnika – Lara Višnić (BC Rijeka), Estera Berlančić, Joel i Kaleb Špičak (BC Petrinja). Za one najmlađe, s puno je topline i vješto brinula iskusna mama Zdenka Nadaždi zajedno sa svojim mladim pomoćnicima Sarom Nadaždi i Elimom Špičak (BC Petrinja).

U nedjelju prije podne djeca su zajedno s roditeljima sudjelovala na obiteljskom bogoštovlju tako osmišljenom da i djeca i roditelji mogu uživati, ali i primiti poruku. Djeca su na ulazu u prostoriju dobila svoje zvečke kako bi mogli aktivno sudjelovati u proslavljanju Boga kroz pjesme. Prethodnog su dana djeca na svom programu kroz priču o gradnji babilonske kule učila o važnosti poslušnosti roditeljima i Bogu, a također su saznali o nekim posljedicama koje donosi neposlušnost. Uz pomoć svoje tete Maje rado su odraslima kroz priču i pjesmu prenijeli sve što su naučili. Pastor Timothy je pridobio pažnju djece i odraslih dok je zorno prikazao korištenje Božjeg jarma koji je sladak. Djeca su dobila slatkiše s jarma, ali su trebali pokazati strpljivost u čekanju da ih otvore, a odrasli i djeca su imali prilike isprobati težinu jarma ako ga pokušavaju nositi oni za koje nije namijenjen ili ako svatko vuče na svoju stranu. Bog je taj koji pomaže roditeljima da zajedno nose 'jaram roditeljstva' koji je namijenjen roditeljima, a nikako djeci, i kojeg će biti puno lakše nositi ako roditelji surađuju dok hodaju u istom smjeru. Dok je pastor Timothy prenosio kratku poruku odraslima bio je pravi trenutak da djeca otvore svoje poklone koji su zaokupili njihovu pažnju i dopustili roditeljima da se usredotoče na ono što slušaju. Osim slatkiša tu su bile i drvene bojice kojima su djeca mogla obojati slike koje su uokvirivale molitvu za obitelj.

Na samom kraju programa roditelji su posebno iskazali zahvalnost volonterima koji su sudjelovali u programu za djecu, a zajednička poruka svih sudionika je: 'Jedva čekamo sljedeći ovakav vikend!'

Svjetlana Mraz