XIII. Susret baptista – „Riječju i dijelom“ i obilježavanje 150 godina baptističkog svjedočanstva u Zagrebu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 8. listopada 2023. (IBA) - U Studentskom centru Zagreb održan je dvodnevni XIII. Susret baptista Republike Hrvatske kao i obilježavanje 150 godina baptističkog svjedočanstva u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo više od 700 vjernika iz baptističkih crkava, i vjernika iz drugih evanđeoskih crkava.

Jutarnje bogoštovlje u subotu predvodio je pastor Željko Mraz, glavni tajnik Saveza baptističkih crkvi u RH koji je i obrazložio temu Susreta. Bila je to prigoda i za nekoliko svjedočanstava i glazbenih doprinosa u znaku svojih jubileja.

 Od 1951. godine bilježi se početak djelovanja ljetnih kampova baptističke mladeži. Od 1973. počinju kampovi na otoku Ugljanu u kampu Činta. Pastor David Dobutović, upravitelj kampa, proveo je sudionike Susreta kroz povijest kampa.

Danko Tomanić, kantautor duhovne glazbe ove godine je obilježio 35 godina stvaranja kršćanskih autorskih pjesama. Jednu od njih „Ti si od vječnosti!“ nadahnutu Psalmom 93 izveo je uz violinsku pratnju Dore Malović.

Skupu su pribivali g. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske, gđa. Ana Jurić iz Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Matej Lazar Kovačević, nadglednik i David Hvala tajnik Crkve Božje (CB) i Ratko Medan, pastor Evanđeoske pentekostne crkve (EPC) Stijena spasenja Zagreb koji je nazočio u ime  prezbiterija EPC u RH, te predstavnike 22 zemalja koji sudjeluju na međunarodnom bogoštovlju koje se organizira u prostorijama BC Zagreb.

Baptistička crkva Koprivnica je započela svoj duhovni put prije 25 godina te je prikazan video zapis o misijskom radu i izgradnji crkvene zgrade u Koprivnici. Nakon toga je mješoviti zbor Baptističke crkve Koprivnica pod ravnanjem Tanje Crnković izveo skladbu „Krv Kristova – dolazim reći Krist je živ!“.

O svom duhovnom putu i potrazi za smislom života svjedočio je pastor pripravnik Mario Vučenović. Nakon obraćenja u SAD-u i na putu ostvarenja „američkog sna“ osjetio je poziv za misijski rad u Hrvatskoj i sada služi u BC „Ihtus“ Šibenik sa svojom suprugom Jenie i njihovo šestero djece.

Pastor Ivan Špićak je ove godine objavio novi album pod nazivom „Dvije ruke!“, a na Susretu je izveo obradu poznate kršćanske himne „Uvijek rado svjedočim za Krista!“.

Pastor Ivica Horvat, predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH govorio je o izazovima u osnivanju novih crkvi kao i o potrebi za duhovnom, društvenom i sociološkom revitalizacijom postojećih crkvi, koje trebaju uz vodstvo Duha Svetoga, približiti Radosnu vijest izgubljenom svijetu i pojedincima u njemu. Ujedno je predstavio i knjigu „Zdrava crkva!“ kao i inicijativu o regionalnim okupljanjima pastora, voditelja i suradnika mjesnih crkava na temu revitalizacije

O udruzi Radosna vijest koja kroz izdavaštvo, web platformu udruge i druge oblike nastoji navješćivati Radosnu vijest Isusa Krista, ohrabrivati crkve na putu učeništva te na poticanje zajedničkih aktivnosti crkvi u širenju nauka Isusa Krista, govorio je dr. Danijel Časni.

Pastor BC Koprivnica Nathanael Špičak je u propovijedi „Isus Nazarećanin, silan prorok riječju i djelom pred Bogom i pred narodom,“ naglasio, između ostalog, kako Isus Krist spašava izgubljene i nagrađuje vjerne, jer on je Mesija, Spasitelj, Gospodar, Kralj i Bog: 'treba biti otvoren prepoznati Isusa Krista, njegovu ulogu i mjesto u našim životima kako ne bismo žalili za propuštenim prilikama. Upravo i ovo razdoblje od 150 godina potvrđuje djelovanje baptista na prostoru Hrvatske gdje se vide razdoblja izazova, uspjeha i neuspjeha, ali i novih prilika i prepoznavanja kako Bog pohodi svoj narod, zaključio je pastor Špičak.

Bogoslužje je završeno molitvom koju je vodio Ladislav Ružička, pastor BC u Karlovcu.

Tijekom cijelog Susreta organiziran je dječji program (za djecu od 4 do 10 godina) koji je osmislila i vodila Maja Nadaždi (BC Petrinja) sa svojim suradnicima.

U predvorju dvorane različite kršćanske organizacije su predstavile svoje djelovanje i svoja izdanja (BC Zagreb i SBC u RH; CEF; Fokus; Svaki dom; Sveučilišni centar za protestantsku teologiju „Matija Vlačić Ilirik“ i Teološka biblijska akademija).

Za sve one koji su se željeli na trenutak povući u samoću i moliti, mogli su to učiniti u Molitvenoj sjenici.

U cijelom prostoru bile su izložene slike iz povijesti BC Zagreb tako da su se sudionici mogli upoznati s mnogim osobama i događajima iz dalje i bliže prošlosti.

Svi sudionici Susreta su dobili nakon prvog bogoštovlja kartu Grada Zagreba iz 1892. godine na kojoj su bile naznačene pojedine lokacije važne za povijest BC Zagreb. Na svakoj od tih postaja mogli skenirati pripadajući QR kod i pogledati kratki video o povijesti BC Zagreb.

Šetnja je završila u staroj gradskoj jezgri i današnjoj zgradi Baptističke crkve Zagreb, Radićeva 30 gdje su sudionici mogli predahnuti uz osvježenje prije povratka na popodnevni program.

Svečano bogoštovlje povodom 150 godina baptističkog svjedočanstva u Zagrebu u subotu poslijepodne predvodio je Filip Grujić, pastor BC Zagreb.

150 godina baptističkog svjedočanstva u Zagrebu prikazano je riječju i slikom u četiri cjeline: 'Riječ Božja,' 'Glasnici,' 'Zajednica' i 'Misija.' Između tih cjelina tim za slavljenje vodio je zajednicu kroz pjevanje poznatih kršćanskih pjesama a svoj doprinos je dao i zbor BC Zagreb.

Događaju su prisustvovali i predstavnici gradskih vlasti i drugih vjerskih zajednica iz Hrvatske.

U propovijedi „Zahvali i proslijedi..“ pastor Filip Grujić je podsjetio na izgovore koje imamo kad se susrećemo s izazovima koji su iznad naših mogućnosti: 'To su identični stavovi kao što su imali i Isusovi učenici, Filip i Andrija. I za nas Isus može učiniti isto s ono malo što imamo ako smo spremni biti zahvalni za to što imamo ali isto tako ako smo spremni to proslijediti dalje.'

Tijekom službe je slavljenje Gospodina vodio glazbeni tim BC Zagreb, a nastupio je i mješoviti zbor BC Zagreb

I na nedjeljnom bogoslužju bili su prisutni predstavnici državnih vlasti i drugih vjerskih zajednica. Prigodnu riječ pozdrava i uvodnu molitvu izrekao je dr. Dalibor Kraljik, glavni tajnik Protestantskog evanđeoskog vijeća (PEV) i novoizabrani dekan Evanđeoskog teološkog veleučilišta u Osijeku.

Mr. sc. Svjetlana Mraz, koordinatorica rada s mladima i vjeronauka pri SBC u RH, govorila je o 30-to godišnjem radu stručnih skupova za nastavnike vjeronauka u kojem sudjeluju vjeroučiteljice i vjeroučitelji raznih evanđeoskih crkvi reformacijske baštine i pripadnici drugih kršćanskih crkvi. Naglasila je odvažnost, hrabrost onih koji su započeli ovu suradnju koja nije prestala povlačenjem prve generacije već se nastavila do današnjih dana.

Razvoj i važnost duhovne glazbe u našim se zajednicama posebno njeguje te nas raduje što smo u protekla dva dana mogli čuti različite glazbene priloge koji su obogatili naša bogoštovlja. Hrvoje Malović i Vjenceslav Erceg čije snimke i obrade pjesama se mogu pronaći na youtube stranici udruge Fokus izveli su dvije novije pjesme.

Doc. dr. sc. Enoh Šeba sa Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik govorio je o aktivnostima Centra te je posebno naglasio izradu Monografije „Nismo od jučer“ povijest zagrebačkih baptista povodom stotinu i pedesete godišnjice zagrebačke Baptističke crkve, autora Rubena Kneževića.

Kostya Bakanov je govorio o radu s izbjeglicama iz Ukrajine i suradnji s hrvatskim baptistima. Zahvalio se na pomoći koja je pružena od smještaja, hrane, prijevoza, slanja humanitarne pomoći, pastoralnog rada s osobama s invaliditetom, suradnje s Kućom nade, pa do organiziranja kampa za ukrajinske obitelji na Činti.

BC Zagreb Malešnica aktivno djeluje i pomaže potrebitima u različitim humanitarnim krizama. BCZM dodijeljena je na korištenje zgrada bivše policijske stanice u Gajnicama koja je obnovljena i tu je 2021. otvorena 'Kuća Nade' koja organizira programe pravde, milosrđa i nade za marginalizirane i ranjive društvene skupine na zapadnom dijelu grada Zagreba.

Predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH, pastor Ivica Horvat, održao je propovijed ta temelju teksta iz Evanđelja po Mateju 5,13-16. Naglasio je, između ostalog, kako nam ovim riječima Isus Krist govori o našem identitetu u svijetu, kao sol i svijetlo svijetu, o tome u kakvom to svijetu živimo, o djelima koja nam je činiti u takvom svijetu, ali i o opasnosti da izgubimo svrhu soli i svijetla u ovom izgubljenom svijetu.

Na kraju službe su Ivica Horvat, predsjednik SBC-a i Željko Mraz, glavni tajnik SBC-a vodili su sva nazočne u molitvi za sve pastore, voditelje i vjernike evanđeoskih crkvi reformacijske baštine u gradu Zagrebu.

Posebna zahvala ide svim volonterima koji su dali nemjerljiv doprinos u pripremi i organizaciji ovog Susreta.

Fotografije autora Mateja Paluha nalaze ovdje.