Suvremeni vjeroučitelj, promicatelj suvremene nastave

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 1.ožujka 2023. (IBA) - 'Suvremeni vjeroučitelj promicatelj suvremene nastave', bila je tema ovogodišnjeg stručnog skupa vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka u RH Na skupu je sudjelovalo 50-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz crkava reformacijske baštine.

Kroz uvodno interaktivno predavanje pod nazivom Ukorak s vremenom, Irena Mihaljević i mr. Svjetlana Mraz, izazvale su sudionike skupa na aktivno promišljanje o tome kakve su njihove reakcije prilikom suočavanja s važnim temama i dilemama suvremenog svijeta, kao što su – sveopća dostupnost informacija, sveprisutna digitalizacija, javno izlaganje osobnog života, virtualna prijateljstva, relativiziranje vrijednosti, naglasak na slobodi izbora, borba za pravo na osobnu sreću.    

Tijekom subotnjeg prijepodneva nastavljeno je promišljanje o temi iz teološke perspektive koju je ponudio predavač mr. Filip Grujić. Kroz predavanja Izazovi suvremene kulture, Grujić je definirao ključne pojmove kulture općenito kao i pripadajućih društvenih pojava, a zatim je dao kratak povijesni pregled razvoja društva koji vodi kroz prosvjetiteljstvo, preko moderne i u konačnici suvremene postmoderne kulture koja precizira i pozicionira društvene pojave i ideologije koje suvremeni vjeroučitelj/ica susreće u radu s učenicima. Pri tome je istaknuo značajke i temeljne postavke modernizma na koje postmodernizam traži odgovor ili pokazuje otpor te se pozabavio pitanjem pozicioniranja kršćanske vjere unutar suvremenog društva. Ukazao je na sekularizaciju koja je neminovno uzrokovala, u velikom dijelu zapadnog svijeta, društvo koje je ne samo postmoderno već i postkršćansko. Sudionici su izavani promisliti o pitanju: Postkršćanstvo – problem ili prilika?

Drugi dio predavanja se fokusirao na konkretne ideološke postavke postmodernog društva s naglaskom na relativizmu i krizi identiteta. Posebno se obratila pažnja na nekoliko značajki koje rezultiraju najvećom krizom identiteta, a predavač je ponudio ključne definicije pojedinih suvremenih ideologija kao i pastoralno balansirani smjer u načinu na koji se vjeroučitelj suočava sa suvremenim ideologijama. Govoreći o krizi identiteta i potrazi za njim, predavač se dotaknuo problematike rodne ideologije. Posebno je naglasio biblijski pogled na važnost tijela i Božju zamisao kada je stvarao čovjeka na svoju sliku „muško i žensko stvori ih“. O važnosti tijela nam posebice govori Isusovo utjelovljenje, koji je žrtvovanjem vlastitog tijela omogućio otkupljenje, a uskrsnućem dao nadu u život poslije tjelesne smrti.  Kratkim pregledom kako Sveto Pismo gleda na čovjekov identitet, predavač nas je izazvao da promišljamo o vrijednostima koje Isus utjelovljuje; nekritičko prihvaćanje suvremenih trendova zamijeniti preispitivanjem vlastite vjere, vlastitog kršćanskog identiteta, te pomoći mladim ljudima da se ukorijene u vjeri i duhovno uzrastu. Predavač je sudionike ostavio s pitanjima - Ima li kršćanstvo danas danas adekvatan odgovor na goruća pitanja? Što je posebnost kršćanske poruke u pluralizmu ideja i ideologija? Kako Crkva navigira kroz najveću promjenu svoje društvene pozicije?

U poslijepodnevnim satima su organizirane 4 praktične radionice:

1. Digitalni alati u nastavi vjeronauka, Danijela Horvat, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti 
2. Timski rad učenika na projektu, Timothy I. Špičak, vjeroučitelj
3. Metode aktivnog poučavanja u nastavi vjeronauka, Arna Bogešić, profesorica pedagogije
4. Odvažiti se na terensku nastavu, Marija Buljat, vjeroučiteljica

Nedjeljno  bogoslužje je predvodio pastor Timothy Ivan Špičak. Na vrlo zoran i opipljiv način nam je prezentirao kako u židovskoj obitelji izgleda svetkovanje blagdana Pashe, gdje smo neki po prvi put čuli kako svaki detalj na prostrtom stolu ima simboliku koja se ispunila u Isusu Kristu koji je prilikom blagovanja zadnje Pashe u svom životu ustanovio Novi savez u svojoj krvi.

Ponovo nas je Večera Gospdnja na poseban način ujedinila u Duhu, posvijestila nam veličinu Isusove žrtve i njegove beskrajne milosti koju nam je iskazao na Golgoti i koju nam iskazuje svaki dan ponovo. 

Edita Turinski