Festival riječi i glazbe 'Ne odustaj' održan u Rijeci

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 30. travnja 2022. (EPC/IBA) - U organizaciji Baptističke crkve (BC) Rijeka  u Pastoralnom centru Riječ i život BC Rijeka  održan je susret „Ne odustaj“ na kojem je nazočilo 250 sudionika te su održana predavanja, radionice, izložba knjiga i koncert moderne kršćanske glazbe.

U uvodnom dijelu susreta dr. sc. Zoran Grozdanov vodio je razgovor s kršćanskim piscem Philipom Yanceyem na temu milosti temeljem Yanceyeve knjige „Zašto je milost tako čudesna“. U razgovoru i kasnije u izlaganju, govoreći o razlozima zašto je pisao knjigu o milosti Božjoj, Yancey je naglasio kako je u životu potrebno iskazivati milost, kao što je i potrebno primati milost. Govoreći o ulozi crkve, Yancey je istaknuo kako se danas crkva treba okrenuti prema potrebitima, treba izaći iz svoje zone udobnosti, bez obzira jesu li to vjernici koji su nekada dolazili u crkvi ili su to osobe koje se bore s raznim oblicima ovisnosti. Crkva ne smije odsustati od približavanja milosti Božje prema izgubljenima, zaključio je Yancey. Isus Krist je svojim primjerom pokazao kako to vjernici trebaju raditi. Krist je svojim učenicima oprao noge i tim primjerom služenja pokazao kakva treba biti uloga današnje crkve, istaknuo je Yancey.

Drugi predavanje održao je pastor i predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj (SBC RH) Ivica Horvat na temu „Ne odustaj od Hrvatske!“. Ukazao je na dvije napetosti. Prva je utemeljena na odnosu naše kreativnosti, koju nam je Bog dao i izazova korpucije u poslovanju. Pri tome je izazov kako biti u tom svijetu, ali ne i od tog svijeta, jer crkve i vjernici nisu tvrđave koje su ukopane na mjestu, već šatori koji se miču, istaknuo je pastor Horvat, dodajući kako vjera treba biti aktivna s pogledom na bližnjeg i čineći pri tome djela ljubavi.

Treće predavanje održao je pastor Evanđeoske pentekostne crkve (EPC) Hosana iz Pule Nebojša Đurić na temu „Ne odustaj od slavljenja!“, gdje je posebno naglasio kako su vjernici Njegova pjesma i božanski stihovi. Citirajući prvi i posljednji redak iz knjige Psalama, pastor Đurić je naglasio kako je prva riječ Blagoslovljen, a posljednja Jahve, što je poruka kako čitavo stvorenje slavi Gospodina, a ljudi trebaju voditi to slavljenje i blagoslivljati Gospodina. Govoreći o tipovima biblijskog slavljenja, pastor Đurić je istaknuo kako su to Halal – radosno slavljenje; Adah – slavljenje podignutih ruku; Toda – žrtva slavljenja; Šabath – klicanje jakim glasom; Barak – kleknuti i obožavati; Zamar – slaviti pjevanjem i sviranjem; Tehila – glasno pjevati i slaviti.

Nakon predavanja održane su radionice koje su vodili pastor BC Rijeka Giorgio Grlj na temu „Hodati zajedno – da se ne padne“, Damir Strbad, voditelj međunarodne kršćanske organizacije “The Gideons Inernational” u Hrvatskoj na temu „Daj Evanđelju šansu“ i Ivan Špoljarić,  vlasnik agencije Putokaz media, pod naslovom „Veliki nalog danas: Streamaj do nakraj zemlje“.

Tijekom održavanja susreta organiziran je i sajam knjiga.

U večernjim satima održan je koncert suvremene kršćanske glazbe na kojem su sudjelovale glazbene grupe Ristream, Bez kompromisa, Živa nada i prijatelji, Hosana, Isaiah 35 te sestre Halužan.

Izlaganja kao i glazbene nastupe bit će moguće pratiti svakog tjedna na YouTube kanalu Baptističke crkve Rijeka

Robert Bogešić