Dan molitve za BC Virovitica

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Do 2017. godine, BC Virovitica spala je na samo četvero vjernika koji su se okupljali u malenoj sobi crkvene zgrade, zimi bez grijanja, jer nisu mogli upaliti plinsku peć. Ostatak crkvenih prostorija je bio u jako derutnom stanju. Kuća predviđena za smještaj pastora i njegove obitelji nije bila sigurna niti za prolazak pored nje, a kamoli za boravak u njoj.

Sve je bilo prepuno humanitarne pomoći iz 90-ih godina, što je sada već bilo neupotrebljivo smeće. Zbog lokacije crkve, ta je kuća često bila meta pijanih vandala koji su razbijali stakla, pa čak i kroz crkveno dvorište provaljivali u susjednu poljoprivrednu trgovinu. Dvorište iza crkvene zgrade bilo je toliko zapušteno da su se susjedi žalili na opasnost od zmija. Ukratko, stanje je bilo sramotno i štetno za ugled ove mjesne crkve, ali i svih baptista u našoj zemlji.

Umjesto svjetionik istine i svjedočanstvo o živom Bogu, ime Baptistička crkva Virovitica je bilo sinonim za ‘zapuštenu sektašku zgradu.’ Čak i da je netko tada naviještao evanđelje o Bogu koji daje novi život, ta poruka bi bila opovrgnuta samo jednim pogledom na mjesto sastajanja tih navodnih predstavnika Boga koji voli svoj narod i kojem ništa nije nemoguće. Crkva u Virovitici je bila na umoru (duhovno i materijalno).

Jedno vrijeme, za virovitičku su se crkvu brinuli vjernici iz Koprivnice, pod vodstvom pastora Nathanaela i Kornela. Stvari su krenule nabolje, ali proces obnove je išao polako, što je razumljivo. Vjernici u Virovitici, koliko god ih je malo bilo, a također i crkvena zgrada, trebali su nekoga tko će stalno biti tamo i tko će se potpuno posvetiti obnovi i održavanju.

Ako ovu pripovijest ‘premotamo unaprijed’ nekoliko godina, danas je situacija puno bolja, no još uvijek je daleko od dobrog. Uz veliku pomoć i podršku razne vrste, od strane vodstva Saveza BC u RH, pojedinih crkava i vjernika iz Hrvatske i drugih zemalja, nagrđujuća kuća je srušena, bogoštovna dvorana je renovirana, a jedno vrijeme je na bogoslužjima bilo čak 30-ak duša (što obraćenih ljudi, što zainteresiranih gostiju). Puno toga je napravljeno, ali još je puno posla pred nama.

Iskustvo brojnih revitalizatora crkava diljem svijeta, govori o tome da je realno očekivati neki pomak u dobrom smjeru, tek nakon šeste ili sedme godine procesa obnove. Mi u Virovitici smo na pola puta do toga. Isti stručnjaci kažu da su treća i četvrta godina najteže, što možemo potvrditi svojim ograničenim, ali trenutno aktualnim, iskustvom. Kad Bog radi, i sotona radi. Napadani smo na razne načine sa svih strana. No, siguran sam da vam ne trebam pisati da je naša borba duhovne naravi (Ef.6:12; 2.Kor.10:3). U ratu smo; nitko nije rekao da će biti lagano. Zato vam i pišem.

Ako vam naš zajednički Gospodin stavi na srce da nas podržite, volio bih da se svi zajedno udružimo u duhovnoj borbi i datum 01. studeni 2021. odvojimo i posvetimo kao dan molitve za BC Virovitica. To je najbolji način kako nam možete pomoći. Potrebna nam je svakovrsna pomoć —trebamo suradnike (npr. glazbenike), financije za dovršetak renovacije, volontere za podjelu traktata, itd. Ali, najviše trebamo vaše molitve. Moramo znati da u ovome nismo sami, nego da je s nama Bog, ali i svi vi. »Ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi« (1.Kor.12:26).

Tog datuma, u našoj zemlji se slavi blagdan Svih svetih, a ranije se zvao ‘Dan sjećanja na mrtve.’ BC Virovitica nije umrla, jer je njezin Bog živ. Dok će se naši sunarodnjaci sjećati svojih mrtvaca, svi vi sveti po drugim gradovima, sjetite se nas svetih u Virovitici!

Ako netko želi, možete i postiti taj dan. Molitve možete organizirati u crkvenim prostorijama ili možete moliti kao obitelji i pojedinci u svojim kućama. Možda da netko moli ujutro, netko popodne, a netko navečer? Kako god možete i želite, molite za nas, molimo vas!

 

Nekoliko ideja za molitvu:

  • duhovni rast trenutnih sedam članova
  • pokajanje i(li) povratak bivših članova
  • obraćenje trenutnih redovitih gostiju
  • zaštitu od raznih napada i progonstva
  • postojanu ustrajnost u djelovanju
  • obraćenje ljudi kroz redovitu podjelu traktata
  • mudrost u planiranju obnove
  • financije za dovršenje obnove
  • poboljšanje ugleda u gradu
  • mudrost u planiranju evangelizacijskih projekata
  • doseljenje nekoliko suradnika

Mario Kushner
pastor BC Virovitica