Susret europskih baptističkih vođa Amsterdamu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Amsterdam, 22. – 25. rujna 2021. (IBA) - U Amsterdamu je tijekom prošlog tjedna održano zasjedanje skupštine Europske baptističke Federacije (EBF) na temu "Raspoznati Božju budućnost zajedno."

Nakon dvogodišnjeg razdoblja tijekom kojega su organizirani različiti online susreti, predstavnici baptističkih saveza iz različitih zemalja Europe, Bliskog Istoka i Središnje Azije, imali su izvanrednu priliku ponovo se susresti uživo u Nizozemskoj. Radost zajedničkog susreta odražavala se u svemu što se događalo – biblijska proučavanja, promišljanja teme u malim skupinama, razmjeni iskustava, molitvenoj podršci i neformalnom druženju u pauzama. 

Na skupštini je potvrđeno novo vodstvo EBF-a za sljedeće razdoblje. Alan Donaldson iz Škotske je novi glavni tajnik, Stefan Gisiger iz Švicarske je novi predsjednik, a Mateusz Wichary iz Poljske je novi dopredsjednik EBF-a. Služba glavnog tajnika je jedina punovremena služba tako da su pred Alanom Donaldsonom veliki izazovi, prije svega nastavak rada na jedinstvu unutar bogatstva različitost među europskim baptistima. EBF obitelj je ovom prigodom iskazala svoju duboku zahvalnost dosadašnjem glavnom tajniku Tony Pecku (UK) za njegovo mudro vodstvo i predanu službu tijekom prošlih 17 godina.

Na skupštini Europske baptističke federacije u Amsterdamu, SBC u RH su predstavljali predsjednik Ivica Horvat i glavni tajnik Željko Mraz.

Skupština EBF-a na svojim zasjedanjima običava donijeti zajedničku rezoluciju vezanu uz aktualna događanja u svijetu. Ove je godine donesena rezolucija vezana uz COP 26, međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama koja se u listopadu ove godine održava u Glasgowu. Razlog za donošenje upravo ove rezolucije je zajedničko uvjerenje da oni koji su stvoreni na Božju sliku imaju obavezu brinuti o Božjem stvorenju u cjelini.