Osnovan Stožer za koordinaciju pomoći

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Petrinja, 31. prosinca 2020 (IBA) - Nakon posjete (30. prosinca) nastradalim područjima i prve neposredne pomoći koja je mogla biti pružena, održan je Zoom sastanak vodstva SBC u RH s pastorima već do sada uključenih zajednica koje su spremne nastaviti surađivati u pomoći postradalima u potresu. Sastanku se odazvao i pastor Damir Špoljarić, predsjednik Evanđeoske pentekostne crkve i PEV-a i pastor Mladen Dominić, predstojnik Vijeća Kristovih crkava.

Kako smo već izvijestili, crkvena zgrada u Petrinji nije doživjela ni najmanje oštećenje pa zato sad u njoj boravi 20-tak osoba, a tu će se postaviti i stožer za koordinaciju aktivnosti pomoći i sanacije štete. Koordinator je pastor Timothy Špičak koji je na početku upoznao prisutne s trenutnom situacijom na području postradalom od potresa. Od vjernika iz naših crkva svi su zbrinuti. Neke su obitelji s malom djecom privremeno iselili dok se ne stvore uvjeti povratka. Osobito je teška situacija u selima i zaseocima na Baniji, gdje ljudi žive izvan svojih domova, neki spavaju u automobilima ili izvan svojih kuća jer tlo još uvijek podrhtava, a kuće su potpune ili djelomično uništene. Mnogi od njih ne žele napustiti svoje domove, iako nemaju uvjete za boraviti u svojim domovima. Različiti timovi obilaze sela i pomažu ljudima, ali potrebe su velike. Skladišta s hranom svih organizacija koje pomažu su trenutno puna. Za ljude u potrebi je tijekom jučerašnjeg dana podignuto nekoliko šatora od strane BC Petrinja.  

Cijeneći veliko srce dobrovoljaca, kako bi ono mogli biti iskorišteno na najbolji način, osniva se Stožer za koordinaciju prikupljanja pomoći i aktivnosti obnove. Mole se dobronamjerne skupine iz naših zajednica da ni po koju cijenu ne kreću put postradalog područja bez koordinacije s pastorom Špičakom i Željkom Mrazom, glavnim tajnikom SBC-a. Od subote će stručna skupina koja se okuplja, početi sačinjavati spisak potreba kako bi pomoć bila ciljana i svrsishodna.

Oni koji u našim zajednicama imaju stručna znanja iz zidarstva, vodoinstalacija, grijanja, struje i ostalih srodnih zanimanja neka se pripreme i nakon što naš stožer prikupi informacije u dogovoru s njima moći će se poći u pomoć, noseći svoj alat.