'Tko to tamo sluša?'

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U nakladi Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik upravo je objavljena još jedna knjiga u okviru niza Folia Protestantica Croatica. Radi se o knjizi pod naslovom 'Tko to tamo sluša?' - dijaloško propovijedanje kao izazov suvremenoj propovjedničkoj praksi.

O sadržaju knjige:

Bez obzira jeste li svećenik, pastor, teolog ili tzv. "običan" vjernik/ca ili laik/inja, nema sumnje da ste na ovaj ili onaj način izloženi propovijedanju. Možda čak i intenzivno angažirani u službu Riječi. Međutim, kada ste zadnji puta čuli ova pitanja ili o njima razmišljali ili raspravljali: Kako vjernici doista reagiraju na poruku propovijedi? Zašto u propovijedanju slušatelji nemaju "pravo glasa", iako je propovijedanje namijenjeno upravo njima (bez slušatelja i nema propovijedi)? Postoji li neki način da se omogući davanje povratne informacije o odslušanim propovijedima i tako izbjegne da jedina reakcija bude nezadovoljno mrmljanje ili ogovaranje? Može li propovijedanje postati više "zajednička" služba svih članova, a vjernici postati više od pasivnih primatelja koji nemaju puno izbora? Je li moguće da u propovijedanju sva odgovornost počiva isključivo na propovjedniku? Mogu li vjernici nekako pomoći propovjedniku i podijeliti to "breme odgovornosti" na blagoslov čitave crkve?

Sve su ovo pitanja o kojima Enoh Šeba progovara u svojoj knjizi Tko to tamo sluša? Kroz pregled nekih suvremenih propovjedničkih trendova on čitateljima predstavlja jasno izražen zaokret prema slušateljima i njihovoj aktivnoj ulozi u propovijedanju. Detaljnije analizirajući dijaloško propovijedanje on ujedno promišlja stavove i praksu propovijedanja (primarno u baptističkim zajednicama u Hrvatskoj), te procjenjuje kakve bi učinke mogla imati primjena takvog poimanja propovijedanja i slušanja propovijedi na našem domaćem tlu. U zaključku, autor nudi neke ideje kako potaknuti veću uključenost slušatelja i preuzimanje odgovornosti za službu propovijedanja, pomoći redefinirati propovjednikov autoritet i ulogu, izgraditi snažniju vezu između iskustava slušatelja i biblijskog svjedočanstva, a na koncu i kako transformirati očekivanja koja i propovjednik i slušatelji najčešće imaju od propovijedi.

O autoru:

Enoh Šeba radi kao tajnik Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik. Od 2011. predaje na sveučilišnom studiju Protestantska teologija nekoliko predmeta od kojih je većina iz područja praktične teologije. Magisterij teologije stekao je 2011. godine na International Baptist Theological Seminary u Pragu a doktorski studij teologije i religijskih znanosti završio je na Sveučilištu u Chesteru 2019. godine obranom doktorske disertacije pod nazivom Slušanje propovijedi kod baptista u Hrvatskoj: novi pristup zasnovan na retorici i studiju kongregacija.

Opseg knjige je 120 stranica, a može se nabaviti po cijeni od 100 kn izravno kod nakladnika:

Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Ivana Lučića 1a, 10000 Zagreb;
ili naručiti na broj telefona +385 (0)1 48 28 915
ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.