Sirčani u Cerni

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Cerna 31. ožujka 2019. (IBA) – Često se čuje starije kako govore 'kako je nekad bilo.' Jedno od tih 'kako je nekad bilo' su posjete crkvama. Zato nas raduje vidjeti kako to nije samo dio povijesti, već se to događa i danas. Baptistička omladina na širem području Slavonije aktivno se posjećuje, kako bi se bolje upoznali i ohrabrili u zajedničkoj vjeri i izazovima koje mladi imaju.

Rezultat jedne takve posjete mladih istočne Slavonije Siraču, je uzvratni posjet 18 mladih iz Sirača baptističkoj crkvi u Cerni. Bila je to također prilika da se mladi iz okružja okupe na jednom mjestu i uživaju u zajedništvu.

Zadnja nedjelja u mjesecu ima posebno značenje u Cerni jer se tada na zajedničkom bogoštovlju okupljaju tri evanđeoske crkve koje djeluju u tom mjestu. Ovaj put je bogoštovlje održano u baptističkoj crkvi. Bilo je to i dobrodošlo ohrabrenje za ovaj kraj iz kojeg se mladi ljudi nastavljaju iseljavati. Mladi su podijelili svoju radost i zajedno s njima smo pjevali. Ohrabreni smo kroz osobno svjedočanstvo kako Bog u teškim i izazovnim trenucima ima kontrolu nad svime. Također smo čuli propovijed Daniela Kovačevića iz Izaije 43:1-7, koja govori o Bogu koji nas ljubi, koji nas poznaje po imenu i onda nema mjesta našim strahovima jer Bogu smo vrjedniji od svega drugog i mi smo njegovi.

Naravno, i domaćini su sudjelovali sa doprinosima pa smo tako mogli čuti jednu recitaciju Mate Godanja i jednu kantautorsku pjesmu Vanese Cesar. Otpjevala je svoju drugu pjesmu objavljenu na Youtube-u, 'Kristov put', i možemo samo reći kako je poseban doživljaj slušati je uživo.

Na kraju smo vidjeli kako nismo toliko udaljeni koliko smo misli jer od Sirača do Cerne ima manje od dva sata vožnje. Domaćini su se pobrinuli da nitko ne ode gladan, tako da je u dobrom slavonskom običaju druženje nastavljeno uz pune stolove sa raznim kolačima.

Gosti su otišli, no ostao je radostan osjećaj ispunjenosti, osjećaj zajedništva, o kojem stari toliko govore...

David Dobutović