Vijesti iz zagrebačke crkve

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Uređenje glavne crkve ne dvorane BC Zagreb - Radićeva

O uređenju glavne crkvene dvorane BC Zagreb govori se već godinama. Još prije desetak godina crkveno vodstvo je za izradu idejnih rješenja uređenja dvorane angažiralo nekoliko arhitektonskih ureda koji su predložili vodstvu i članovima crkve različite varijante i pristupe u uređenju prostora. Nakon izrađenih idejnih rješenja, a zbog sve izraženije krize u graditeljskom sektoru, planovi za uređenje su stavljeni na stranu i odlučeno je pričekati 'godinu-dvije'.  

Tijekom 2014. godine ponovno se aktivira ideja uređenja te tadašnji pastor Zdenko Horvat vrlo aktivno pokreće sve aktivnosti vezane uz rad na dvorani. Nakon njegove smrti privremeni pastor Željko Mraz također potiče i ohrabruje intenzivne pripreme za realizaciju projekta. Iz arhive arhitektonskih ureda koji su radili idejna rješenja izvlače se već pomalo zaboravljeni materijali te zajedničkim projektantskim snagama autorski tim u sastavu Branko Doračić, Robert Križnjak i Emil Moguš, pročavajući do tada izrađena rješenja, izrađuju jedno sinergijsko rješenje koje na suvremen način odgovara na većinu projektnih problema koji su bili evidentni u eksploataciji postojećeg prostora.  

Nakon izrade kompletne projektne dokumentacije ishođena je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika te je otklonjena svaka formalna zapreka za početak radova. Nakon nekoliko prikupljenih ponuda za izvođenje radova, odabrana je tvrtka Šel-invest d.o.o. U to je vrijeme Ivica Horvat izabran za novog pastora BC Zagreb, ali jasno i nedvojbeno podržava nastavak projekta.  

Radovi su započeli 13. lipnja i završili sredinom rujna 2017. g., a obuhvaćali su neke ozbiljnije građevinske zahvate - uklanjanje postojeće galerije, izrada velikih prodora u nosivim zidovima od opeke te izrada potpuno nove čelične konstrukcije galerije. Adaptacijom su zamijenjene instalacije grijanja te sve elektroinstalacije uključujući potpuno novi sustav rasvjete. Već pri samom ulazu u prostor, velike ustakljene stijene (na mjestu starog nosivog zida) otvaraju pogled direktno prema untrašnjosti dvorana, a stubište za penjanje na galeriju jasno je vidljivo. Raspored sjedenja i komunikacija unutar samog prostora potpuno je promijenjena, što će svakako zahtjevati jedno vrijeme prilagodbe. Pogledom na prednji zid dvorane iz bilo koje pozicije u dvorani, dominira staklena forma križa urezana u zidnu 'drvenu' oblogu. Križ na bini, izmaknut iz svog okvira simbolizira Isusov naputak da izađemo iz svog komfora i iskoračimo u svijet! 

Iako se vanjske dimenzije dvorane nisu mogle povećati, kroz razne arhitektonske intervencije prostor je doživio potpunu preobrazbu. Ostvareno je oko 160 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet raste sa stajaćim mjestima na preko 200. 

Naša je želja i molitva da svatko tko uđe u naš prostor ne doživi našu crkvu samo kao pozitivno vizualno iskustvo, već da doživi istinsku preobrazbu u svakom segmentu svog života.

Emil Moguš

Krštenje

Novi prostor, novi početak, novi život u Kristu. Nakon adaptacije glavne crkvene dvorane, u BC Zagreb je 19. 11. 2017. održano krštenje. Bilo je to zajedničko bogoštovlje krštenja BC Zagreb i BC Dubrava.

Naša zajednica je obogaćena za još jednu sestru, Emanuelu Fratrić. Svoj život je predala Gospodinu još prije nekoliko godine, ali životne okolnosti su joj bile takove da je sada konačno, sa radošću krštenjem potvrdila svoju vjeru u Krista uz prisustvovanje svoje najuže obitelji. 

Kandidati BC Dubrava su činili šaroliku trojku. Već neko vrijeme BC Dubrava djeluje u Dugom Selu preko svoje misijske stanice, koju sa ljubavlju vodi misionar iz Brazila Emanuel Siqeira. Bilo je posebno emotivno gledati kako u krstionicu ulazi njegov sin Filipe. Obitelj je obišla pola kugle zemaljske iz poslušnosti Božjem glasu da dođu služiti u Hrvatsku i Gospodin ih je izobilno blagoslovio dotaknuvši srce njihovog najstarijeg sina.  

BC Dubrava preko svoje misijske stanice u Dugom Selu doseže i djeluje u Vrbovcu. I baš iz Vrbovca dolaze dva brata u Kristu Josip Barač, čovjek u godinama i Josip Popović, student agronomije. Zahvalni smo Gospodinu za novu sestru i tri nova brata, za činjenicu da vrijeme milosti još traje, da Duh sveti djeluje i da se na sve to Nebo raduje. 

Blaženka Merhaut Bjelopavlović

Stvaraonica

Stvaraonica je program koji okuplja djecu osnovnoškolske dobi (6-15 godina) sa svrhom da kroz različite aktivnosti potakne druženje djece u crkvi te služenje ostatku crkve i društvu u kojem živimo. 

Početkom nove školske godine, u rujnu 2017. Stvaraonica je nastavila s aktivnim  radom. Ponovno smo okupili djecu iz različitih zagrebačkih crkava te počeli pripremati malo drugačiji božićni program pod nazivom „Očeva priča“. Ideja je bila da upoznamo djecu kako se Stari i Novi zavjet isprepliću i to upravo kroz najavu i dolazak obećanog Mesije. Proučili smo i naučili da je Bog navijestio dolazak svog Sina kroz mnoge proroke iz Starog zavjeta, a o čemu su kasnije pisali evanđelisti u Novom zavjetu. Osim proroka, anđela i evanđelista, malo drugačiju božićnu priču ispričali su pastiri i tri mudraca. 

Svi igrokazi su bili isprepleteni pjesmama koje su djeca sama pjevala i svirala. Također su sudjelovali i u izradi scenografije. Izuzetno smo ponosni i sretni što smo uspjeli cijeli ovaj ciklus pripremiti nakon samo pet susreta ispunjenih pjesmama, pričama, igrama, kreativnim radionicama, plesom, koreografijama, druženjem i razgovorima. 

Sve je ovo ostvareno uz veliku podršku roditelja i crkava iz kojih potječu djeca.

Tea Klobučarić