Varaždin se pridružio obilježavanju 5 stoljeća Reformacije

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

 

Varaždin, 27. listopada 2017. (IBA) - U prostorijama Kristove Crkve u Varaždinu, održana je svečanost povodom 500-te godišnjice reformacije. Svečanost su organizirale Crkve reformacijske baštine s područja grada Varaždina:

Baptistička Crkva Emanuel, Kršćanski Centar 'Svjetlo svijeta', te Kristova Crkva. Uz bogat glazbeni program, koji su vodili Jonatan Vukov i Jurica Lazar, prisutne je oduševilo čitanje nekoliko redaka Novoga zavjeta iz 1562. godine na ondašnjem hrvatskom jeziku, koji su prisutni mogli razumjeti.

Pastor Mladen Dominić govorio je o povijesti i značaju reformacije u našim kraljevima te doprinosu reformacije u Hrvatskoj od početka reformacije pa do danas. Na primjer varaždinski župan Ivan Ungnad je vlastitim sredstvima do 1564. godine pomagao tiskati Novi zavjet druge knjige od kojih su najznačajnije početnice za opismenjavanje ondašnjeg stanovništva.

U ondašnjim hrvatskim zemljama u mnoštvu reformatorskih crkava osnivale su se i škole. Iako se Rimokatolička Crkva onoga vremena jako protivila ‘novim idejama’ i sama, nakon Tridentskog sabora, počinje osnivati škole. Crkve reformacijske baštine danas imaju itekako veliki utjecaj i doprinos u našem društvu.

Tako su dale veliki doprinos za vrijeme Domovinskog rata, 2004. godine su štampali Bibliju za slijepe (jedinu u Hrvatskoj), imaju nekoliko različitih prijevoda Biblije i Novoga zavjeta (posebno se ističe Suvremeni prijevod koji je bio poklonjen svim sudionicima svečanosti, a može se besplatno preuzeti s internata za pametne telefona - BIBLIJA SP), imaju važan doprinos u školstvu od vrtića, osnovnih i srednjih škola te nekoliko fakulteta i instituta koji djeluju u Hrvatskoj. Tiskaju knjige posvećena obitelji, odgoju djece i mladih, a bave se kristocentričnim savjetovanjem. Osnovali su nekoliko udruga, koje zbrinjavaju mlade na skrbništvu koji su nakon 18. godine praktički na ulici.

Duhovnu poruku je imao pastor Vlado Hoblaj iz Crkve Isusa Krista iz Murskog Središća. Nadahnutom porukom i brojnim ilustracijama ukazao je na važnost osobne obnove, odnosno osobnog odnosa s Bogom po našem jedinom spasitelju Isusu Kristu.

Svečanost je završila prigodnim domjenkom, a svi prisutni dobili su poklon knjige: Reformacija nekad i danas, Nedovršena reformacija, te Novi zavjet (Suvremeni prijevod).

BC Emanuel Varaždin