Spas u zadnji čas i to preko Facebooka

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Iz rada medijske službe SBC-a

Mladić ispruži ruku prema televizoru i uzvikne: „S tim čovjekom moram razgovarati!“ Upravo je na tv programu bila emisija Osobno u kojoj je gost emisije, Danijel iz Karlovca, ispričao svoju neobičnu i dirljivu životnu priču. 

Danijel je kao dječak od 12 godina od svojih roditelja alkoholičara smješten u dom jer se više nisu mogli brinuti za njega. To je bio veliki šok za njega, ali ne i jedini u životu. U domu je prolazio maltretiranja starijih dječaka za koje je morao krasti i donositi im alkohol i cigarete. Na kraju je i sâm počeo konzumirati alkohol. Kasnije se u životu sredio, zaposlio i zasnovao obitelj. 

Danijel nije prestajao čeznuti za roditeljskom blizinom koja mu je nedostajala. S obitelji se preselio k sada već starim i bolesnim roditeljima kako bi skrbio o njima. Majka je bila gotovo slijepa i imala je multiple sklerozu. Nekoliko godina kasnije umro mu je otac i ostavio stan, ali i dugove koji su uvelike nadilazili vrijednost stana. Danijel i njegova supruga su se zadužili kako bi otplatili dugove Danijelovih roditelja. No tada je iznenada Danijelova supruga oboljela od raka. Liječnici nisu imali puno nade za njen život. 

U to vrijeme je Danijel ostao bez posla što je još otežalo njihovu materijalnu situaciju. Tada su dobili rješenje da zbog dugova moraju van iz stana. Otišli su u podstanare no situacija je bila sve gora. Majka mu je umrla a Danijel nije imao novaca za sahranu. Bezuspješno je tražio pomoć na sve strane. Uskoro su morali izaći iz podstanarskog stana jer više nisu mogli plaćati najam. Preselili su u jednu malu, trošnu kućicu uz prugu. Djeca su plakala jer su bila gladna a Danijel nije imao ništa što bi im mogao dati za jelo. To je bilo previše za njega. Nije više mogao tako živjeti. Otišao je na prugu i stao pred vlak koji je dolazio. U zadnji čas se maknuo u stranu. Postalo mu je jasno da na taj način neće riješiti problem za svoju suprugu i djecu. Dugovi će ostati njima. Zato je odlučio da svi zajedno moraju otići s ovog svijeta. Nabavio je eksploziv i pozvao obitelj da se okupi oko stola. Njegov sin je u drugoj sobi bio na Facebooku i to na Danijelovom profilu. Danijel se sjetio dobrog prijatelja iz mladosti koji se u međuvremenu preselio u Gvatemalu i odlučio mu se po posljednji put javiti i reći da on i njegova obitelj odlaze s ovog svijeta. Prijatelj mu je odmah odgovorio i poslao telefonski broj s molbom da nazove tog čovjeka jer će mu on sigurno pomoći. Danijel je odlučio pokušati i nazvao je taj broj. Dobio je Ladislava Ružičku, pastora BC Karlovac. On je sa suprugom ubrzo došao k Danijelu i kroz razgovor i molitvu Danijel je dobio iskricu nade da može biti bolje u njegovom životu. Otišao je u nedjelju s cijelom obitelji u crkvu i tako je počelo duhovno putovanje u kojem su Danijel i njegova supruga sve više otvarali svoja srca za Boga i njegovu riječ. Nakon nekog vremena Danijel i njegova supruga odlučili su svoje živote u potpunosti predati u Božje ruke i započeti novi život s Kristom. Malo, pomalo njihova situacija se počela mijenjati i Danijel danas može pjevati pjesme hvale Bogu iako je njegova materijalna situacija i dalje vrlo teška.

Medijska služba SBC-a Danijelovu je priču snimila kao kratki video pod nazivom „Danijel – moja priča s Bogom“ i objavila ga na Youtube-u. Nedugo zatim Danijel je bio i prvi gost u novom projektu medijske službe, tv emisiji „Osobno“. Ta je emisija premijerno prikazana na više lokalnih i regionalnih tv postaja krajem svibnja. U Zagrebu je tu emisiju zajedno sa svojim djedom gledao i mladić s početka ovog članka. Njegov djeda je sutra ujutro nazvao naš kontakt centar i tražio telefonski broj od Danijela. Rekao je: „Mom unuku do sada nitko nije uspio pomoći iako je bio u nekoliko komuna i razgovarao s više svećenika. Sada želi razgovarati s vašim gostom jer ga je njegova priča dirnula.“ Danijel je pristao na sastanak i tako su gosti iz Zagreba još istog dana došli k Danijelu u Karlovac u njegov skromni dom. Danijel i pastor Ružička proveli su nekoliko sati u razgovoru s njima potičući ih da svoj život u potpunosti predaju Kristu jer je On jedini koji može osloboditi od svakog poroka i ovisnosti. Još nekoliko gledatelja je također tražilo broj od Danijela i razgovaralo s njim.

Danijel je kroz objavu njegovog svjedočanstva u medijima dobio priliku često odgovarati na pitanja ljudi koji su vidjeli video na internetu ili televizijsku emisiju. To je bilo veliko ohrabrenje za Danijela i poticaj da u svom okruženju ljudima s kojima se susreće govori o Bogu koji je promijenio njegov život. Nakon nekog vremena, Danijelov bratić koji je dobro poznavao Danijela i njegov život, rekao mu je: „I ja želim upoznati tog Boga kojeg si ti upoznao.“ Od tada s Danijelom redovno odlazi na bogoštovlja u BC Karlovac. 

U listopadu ove godine smo snimili još tri nove emisije Osobno koje će biti prikazane na tv postajama za Božićne blagdane. Podržite nas u molitvi da tv emisije Osobno, kao i njemačke emisije Otvoreno nebo koje prikazujemo već 6. godinu svakog tjedna budu mnogim gledateljima na blagoslov i poticaj da i oni potraže tog Boga koji je promijenio živote brojnih gostiju u tim emisijama. Recite svojim prijateljima i susjedima za ove emisije. Raspored prikazivanja se nalazi na našoj internet stranici www.otvorenonebo.com ili na Facebook profilu.  

Kratki video s Danijelovom pričom pogledajte na Youtubeu, a tv emisiju Osobno ovdje