Godišnja skupština EBF-a u Tallinu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Tallin, 1. listopada 2016. (IBA) - U Estonskom glavnom gradu Tallinnu, održana je redovita skupština Evropske baptističke federacije. Skupštini je nazočilo oko 150 delegata iz Evrope, Bliskog Istoka i Središnje Azije, te gosti i predstavnici misijskih i humanitarnih partnerskih organizacija iz SAD, Latinske Amerike i Afrike.

Svečanost otvorenja bila je u Oleviste (Sv Olaf) baptističkoj crkvi. To je crkva koja je u vlasništvu Evangeličke crkve ali je koristi mjesna baptistička crkva s oko 1800 vjernika. Posebnost ove crkve čini njezina povijest. Sagrađena je u 12 stoljeću i bila je izvorno rimokatolička crkva. Kako su u to vrijeme bili na vlasti Danci, koji su vladali Skandinavijom i Baltikom, posvetili su crkvu norveškom kralju Olafu II (Sv Olaf, 995 – 1030). To joj je ime ostalo do danas. U doba reformacije, koja je za manje od 100 godina nakon Luthera zahvatila Estoniju, crkva prelazi na protestantizam, te djeluje kao Evangelička (Luteranska) crkva. Kako su Luterani uglavnom bili Nijemci, pred Drugi svjetski rat njemačko stanovništvo masovno iseljava u Njemačku i crkva i mogobrojne kuće i nekretnine ostaju bez vlasnika. 

Nakon Drugog svjetskog rata Estonija potpada pod Sovjetski Savezu koji želi riješiti pitanje vjernika slobodnih crkava te kao taktiku primjenjuje jedinstveni pristup. 1950. Olevista crkva bila je u derutnom stanju bez prozora, vrata i općenito stolarije. Vlasti su tada okupile 8 slobodnih crkava iz tri denominacije: baptiste, evanđeoske kršćane i pentekostalce i prisilile ih da se ujedine u jednu crkvu i koriste ruševnu zgradu. Nadali su se, naime, da će se vjernici među sobom posvađati te tako sami sebe uništiti u zgradi koja ionako propada. No Bog je imao drugi plan. Izabrana su dva duhovna čovjeka koji će voditi novu crkvu koja brojala oko 2000 vjernika i oni su vođeni Duhom Božjim učinili da se svi slože te se tako održali do neovisnosti Estonije 1991. Nastale su nove, baptističke, evnađeoske i pentekostne crkve ali je ostao zdrav duh suradnje do danas.

Inače u jednom trenutku u srednjem vijeku, od 1549 – 1625) Oleviste je bila najviša građevina na svijetu s tornjem visokim 124 m.

Na svečanosti su pozdravili skup ugledni gosti iz Estonije, te je propovijed održao predsjednik EBF, pastor Asatur Nahapetyan iz Aremnije.

Radni dio sastanka uključio je izvješća predsjednika, glavnog tajnika te radnih tijela EBF. Poseban doprinos bila su četiri predavanja na temu Baptističkog identiteta u post denominacijskom vremenu s osvrtom na slijedeća područja: 

  • Baptistički model kako biti crkva, Toivo Pili, Estonija
  • Baptističko razumijevanje (Božje) misije, Shane McNary, Slovačka/SAD
  • Baptistički odgovor na suvremenu kulturu, Mateusz Wichary, Poljska
  • Povratak u budućnost. Nadahuće radikalne reformacije, Teun Van Der Lier, Nizozemska

Sva predavanja će uskoro biti dostupna na web stranicama EBF.

Posebni gosti skupštine bili su, europarlamentarac iz Estonije, Tunne Kelam, koji je održao kratko inspirativno predavanje na temu: Ima li demokracija budućnosti bez Isusa, te glavni tajnik Konferencije Europskih Crkava (CEC) o. Heikki Huttunen, iz Finske pravoslavne crkve, koji će uskoro posjetiti Zagreb.

Dio Skupštine se odvijao i kroz seminare i radne skupine te je na kraju skupština zaključena molitvom. Kao i svake godine, i ove su godine donesene određene rezolucije koje prenosimo u cijelosti.

Slijedeća skupština EBF-a održat će se od 20. – 23. rujna 2017. u Erevanu u Armeniji. Na toj će skupštini biti izabran novi dopredsjednik EBF-a, a dužnost predsjenice preuzet će Jenny Entrican iz Velike Britanije.

Dokumenti: 

Poziv crkvama na molitvu
Rezolucija o Aleppu, Sirija
Rezolucija o misiji
Rezolucija o Turskoj