Hrvatski i mađarski baptisti povezani kroz humanitarno djelovanje

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Budimpešta, 20. – 23. rujna 2016. (IBA) - Sedmeročlana delegacija sačinjena od predstavnika SBC u RH i CBAid (Hrvatska baptistička pomoć) boravila je u radnom posjetu mađarskim baptistima u organizaciji Hungarian Baptist Aid (Mađarska baptistička pomoć).

Ovaj je posjet nastavak već ranije započete suradnje koja je osobito došla do izražaja eskaliranjem izbjegličke krize kada su hrvatski i mađarski volonteri radili zajedno u prihvatnom centru u Opatovcu. HBAid ove godine obilježava 20 godina svojega postojanja kao neovisne humanitarne organizacije koju je osnovao Savez baptista Mađarske. Njihovo dugogodišnje iskustvo u različitim oblicima socijalnog rada i organizirano djelovanje u humanitarnim katastrofama učinilo ih je prepoznatljivom organizacijom kako u Mađarskoj tako i širom svijeta. Stoga je za SBC u RH i tim više za CBAid privilegija imati takve partnere od kojih se može puno naučiti i s kojima se može istovremeno uspješno i ravnopravno surađivati.

Prvi dan posjeta, hrvatska je delegacija dobila iscrpan prikaz djelovanja HBAid-a upoznajući povijest cijele organizacije, a potom dobivši uvid u način rada socijalnih i obrazovnih institucija. Naredna su dva dana uslijedile posjete nekolicini od 27 socijalnih ustanova koje vodi HBAid među kojima su bile - Kuća vrijednih ruku /dnevni boravak za osobe s teškoćama u razvoju/; Centar za pomoć u krizi koji sadržava javnu kuhinju, program zapošljavanja te praonicu rublja za beskućnike; Skloništa za beskućnike koja uključuju individualnu skrb socijalnog radnika i brigu za ovisnike; Integracijski centar za tražitelje azila s obiteljima. Svaka od navedenih ustanova zapošljava socijalne radnike i drugo stručno osoblje, a u mnoge projekte uključeni su i volonteri. Osobito zanimljivo iskustvo je bio posjet baptističkoj osnovnoj školi Velence gdje se mogao dobiti uvid u specifičnost mađarskog obrazovnog sustava koji omogućuje da crkve ili crkvene organizacije preuzmu upravljanje osnovnim i srednjim školama koje nisu sami osnovali. Tako je prije četiri godine i HBAid preuzeo odgovornost za 53 različite škole diljem Mađarske. 

Tijekom svog boravka u Budimpešti, hrvatska je delegacija posjetila i sjedište Saveza baptista Mađarske gdje su ih primili predsjednik Jànos Papp i direktor odjela za međunarodnu suradnju Ákos Bukovszky koji su ih upoznali s djelovanjem mađarskih baptista u cjelini.  

Cijeli svoj boravak u Mađarskoj, u profesionalnoj organizaciji Sàndora Horvàtha predstavnika HBAid-a, svi članovi hrvatske delegacije ocjenjuju kao izuzetno korisno provedeno vrijeme puno inspirativnih i edukativnih momenata. 

Svjetlana Mraz