Preminuo Zdenko Horvat, pastor BC Zagreb

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U ponedjeljak 11. siječnja 2016. godine svoju ovozemaljsku bitku s teškom bolešću završio je Zdenko Horvat, pastor BC Zagreb. Gospodin je svog vjernog slugu pozvao u svoj vječni zagrljaj, a crkva se u tuzi prisjeća svojeg pastora sa zahvalnošću.  

 

Zdenko je rođen 9. svibnja 1957. u Pakracu, a odrastao je u Hrastovcu pored Garešnice. Srednju je školu završio u Zagrebu a nakon odsluženja vojnog roka neko je vrijeme radio u Garešnici. 1979. godine ponovo odlazi u Zagreb gdje upisuje Fakultet za fizičku kulturu, a po završetku studija ostaje živjeti i raditi u Zagrebu sve do kraja svog života. 

Za vrijeme studija, 1982. godine, Zdenko je upoznao Isusa Krista i prihvatio ga u svoj život i to je odredilo njegov daljnji život. Krstio se u Kristovoj pentekostnoj crkvi u Zagrebu gdje aktivno sudjelovao u životu i radu crkve sve do 1992. godine. Početkom devedesetih godina sudjelovao je u osnivanju Evanđeoske crkve u Garešnici s bratom Brankom Banićem. Krajem 1992. godine počeo je zajedno s obitelji dolaziti u Baptističku crkvu Zagreb te se veoma brzo uključio u služenje kroz propovijedanje i vođenje srednjoškolskog vjeronauka. U isto je vrijeme započeo svoje teološko obrazovanje na Teološkom fakultetu ''Matija Vlačić Ilirik'' u Zagrebu, a diplomirao je na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku 1997. godine. 

Osim djelovanja unutar crkve Zdenko bio je aktivan i u paracrkvenim organizacijama. Zajedno s Nenadom Jambrovićem 1990. godine osnovao je kršćansku udrugu ''Kristijani'' koja je djelovala na evangelizaciji kroz poeziju i glazbu po središnjoj Hrvatskoj. 1994. godine je započeo evangelizaciju s filmom ''Isus'' kao punovremeni kršćanski djelatnik. U početku je to bilo kroz udrugu ''Kristijani'', a kasnije kroz udrugu ''Nada i Život'' (danas Fokus). S filmom ''Isus'' Zdenko je proputovao veliki dio Hrvatske, a također je radio i u Bosni i Hercegovini. 

BC Zagreb je prepoznala Gospodinov poziv upućen Zdenku Horvatu i njegovu spremnost za služenjem tako da je 1997. godine prvo rukopoložen za službu đakona, zatim je 2000. godine postao starješina crkve, a 2005. godine počeo je punovremeno raditi  kao pomoćnik pastora.  11. svibnja 2008. Zdenko Horvat postao je pastorom BC Zagreb, a 2012. godine je ponovno potvrđen za istu službu. Odgovarajući na Božji poziv vjerno je vršio povjerenu mu službu, sve dok ga u tome nije spriječila teška bolest krajem listopada 2015. godine.  

Sa suprugom Marijom, vjernom suputnicom u životu i u službi, Zdenko ima dvoje odrasle djece Barbaru i Filipa. 

Ispraćaj pastora Zdenka Horvata će biti u srijedu 13. siječnja u 15:15 sati na Krematoriju u Zagrebu.