Glavni tajnik Europske baptističke federacije u Osijeku

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Osijek, 7. – 8. studenoga 2015. (IBA) – Glavni tajnik Europske baptističke federacije Anthony Peck, proteklog je vikenda posjetio Osijek kako bi sudjelovao na Svečanoj akademiji BC Osijek povodom obilježavanja stote godišnjice baptista u Osijeku. Peck je govorio na Akademiji o baptistima u širem kontekstu. Uz fotografije, Peck je okupljenima predstavio rad baptista diljem Europe, središnje Azije i Bliskog istoka gdje se sve nalaze članice Europske baptističke federacije. 

Atrij Arheološkog muzeja u subotu prijepodne okupio je predstavnike gradskih i županijskih vlasti, predstavnike većinskih i manjinskih crkava iz Osijeka i okolice te članove BC Osijek i njihove prijatelje. Svečano okupljanje otvorio je pozdravom predsjednik SBC-a u RH i pastor BC Osijek, Toma Magda. Ela Magda pročitala je kratki doprinos o povijesti osječkih baptista na temelju istraživanja Rubena Kneževića iz Rijeke. Anthony Peck, glavni tajnik Europske baptističke federacije osvrnuo se na baptiste u širem kontekstu te govorio o onome što baptisti rade i kako djeluju u trenutnoj situaciji Europe. Predsjednica Ženskog rada Svjetskog saveza, Ksenija Magda, dala je ponešto osoban opis toga tko baptisti jesu objedinjujući u svom predstavljanju osobno svjedočanstvo s nekim od načela i vjerovanja specifičnim za baptiste. Na kraju su okupljene pozdravili i predstavnici vlasti i vjerskih zajednica te je cjelokupni program završen molitvom koju je predvodio dopredsjednik Saveza, pastor Ružička, i slavljeničkim domjenkom za sve prisutne.

Posebni gost Svečane akademije bio je vokalni sastav Saltshaker iz Zagreba pod ravnateljstvom Kristine Bjelopavlović Cesar koji je prijepodnevno okupljanje obogatio s izvedbom nekoliko pjesama. U subotu poslijepodne, Saltshaker je održao i dobrotvornih koncert na kojem je publiku oduševio svojim izvedbama tradicionalnih, gospel i narodnih pjesama, a sav prihod od ulaznica i dobrovoljnih priloga bit će doniran Osječkom centru za inkluziju, koji skrbi za osobe s inelektualnim poteškoćama.

Nakon Svečane akademije, Tony Peck je u proširenoj delegaciji s predsjednikom SBC u RH Tomom Magda, dopredsjednikom Ladislavom Ružičkom, glavnim tajnikom Željkom Mrazom, predsjednicom Ženskog rada pri SBC u RH Melanijom Ružičkom, članom IO SBC u RH Timothy-Ivanom Špičakom i koordinatorom za volontere Croatian Baptist Aida Elvisom Džafićem posjetio novi izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu. U kampu ih je toplo dočekala i kroz kamp provela pomoćnica ministra unutarnjih poslova gđa. Krajčak. 

U nedjelju, 8. studenoga, Peck je gostovao i u BC Osijek te poslužio propovijedanjem. U svojoj je propovijedi govorio na temelju Otkrivenja 3, 7-13, naglašavajući stih vrata koja je Bog otvorio i koja više nitko ne može zatvoriti, izazivajući sve prisutne na vjeru da su ta vrata i za nas još uvijek otvorena te na hrabrost da kroz njih prođemo bez obzira što nas čeka s druge strane. 

Speranca Tomin