Vjeronauk i evangelizacijsko poslanje crkve

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 19. rujna 2015. (IBA) - U prostorijama BC Zagreb održan je Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka u RH na temu Uloga vjeronauka u evangelizacijskom poslanju crkve.

Na skupu je sudjelovao i gospodin Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje  koji je u svom pozdravnom govoru naglasio kako su vjeroučitelji suodgovorni za duhovni rast djece  i kako oni trebaju biti promotori istinske promjene koja uvijek počinje iznutra prema van i modeli koje će vjeroučenici oponašati. Vjeroučitelj treba djecu poticati i usmjeravati, ali u konačnici, na učeniku ostaje da uči, razumije i traži svoj životni put, to umjesto njega osobno nitko ne može učiniti.

U uvodnom dijelu, u slavljenju Gospodina prisutne su predvodili mladi iz Rijeke, iz podmlatka Ri Stream-a. Projekt Ri Stream funkcionira u Rijeci, a okuplja mlade iz više crkava evanđeoske provenijencije, u kojem oni zajedno surađuju kako bi navijestili Isusa Krista svojoj generaciji. Ujedno su predstavili materijale za proučavanje Biblije pripremljene za djecu različite dobi. Vjeroučitelji su tako na poklon dobili materijale koji im mogu biti korisno pomagalo u radu. 

Svjetlana Mraz je održala je predavanje o ulozi vjeronauka u evengelizacijskom poslanju crkve s naglaskom na vjerničkom porofilu vjeroučitelja koji je osobno doživio nanovorođenje i dragovoljno pristupio zajednici vjernih, te tako želi naviještati Radosnu vijest u zajedništvu kroz služenje – naročito najmanjima. Vjeroučitelj je osoba koja je poslušna velikom poslanju Isusa Krista, te u poslušnosti i radosti, sigurna u Isusov apsolutni autoritet i vlast, naviješta Radosnu vijest djeci u svim njihovim uzrastima, prateći ih na putu odrastanja i potičući ih na osobno predanje i obraćenje Gospodinu Isusu Kristu, uvažavajući njihovu dob i njihove specifičnosti i potrebe. O praktičnim iskustvima i načinima svojeg djelovanja vjeroučitelji su razgovarali u malim skupinama.

Ildiko Hornjik je na zanimljiv način prezentirala svoja osobna iskustva u radu s vjeronaučnom skupinom, potičući prisutne da naglasak uvijek stave na primjenu kako bi dali djeci priliku da se izraze, da iskažu svoje misli, stavove i osjećaje, te ih potaknu da svoj život predaju Isusu Kristu. To je ujedno i najvažniji cilj odgoja u vjeri.

Sudionici skupa su imali priliku upoznati se s dva različita projekta u koje su uključeni vjeroučitelji koji svojim djelovanjem navješćuju Radosnu vijest i izvan vjeronaučnih učinica. O zanimljivim mogućnostima u radu s djecom preko klubova i kampova uz prateće materijale govorila je Rujana Čanji, predstavnica udruge za evangelizaciju djece. Zatim su Mislav Ilić i Steve Taliaferro prenijeli svoja iskustva iz višegodišnje organizacije dnevnih kampova za djecu u Zagrebu. 

Zajednički ručak bio je prilika za druženje, izmjenu iskustava i međusobno ohrabrivanje. Uspostavljeni su novi kontakti, osnažena neka stara prijateljstva, a svi zajedno ujedinjeni u istom prevažnom zadatku – djeci svjedočiti vjeru u Gospodina koji je upravo za najmanje i najslabije imao uvijek vremena i ljubavi na pretek.

Edita Turinski, vjeroučiteljica BC Rijeka