Stari Čintaši 2015

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

I ovog ljeta od 16. – 22. srpnja u kampu Činta u sve popularnijoj i sve brojnijoj grupi „Stari Čintaši“ okupilo se 90-tak osoba  svih uzrasta. Došli su stari poznanici, došli su novi prijatelji; neki prvi put, a neki već po sedmi put. 

Pastor Ružička je poticao prisutne na vjeru i pouzdanje u Gospodina u svakodnevnom životu kroz preobrazbu i poslanje, a na temelju biblijskih primjera Mojsija, Jošue, i naputaka apostola Pavla.

Poput Mojsija i mi se često izgovaramo misleći da se netko drugi treba uključiti u rad i službu. No, ni jedna isprika nije dovoljno uvjerljiva, jer je Bog taj koji proizvodi u nama i htijenje i djelovanje da mu se mognemo svidjeti. On nas ovlašćuje i šalje. Oni koje Bog poziva imaju veliki cilj pred očima,  uklanjaju prepreke u svom životu, stavljaju se Bogu na raspolaganje, naučili su ustrajati u molitvi, proučavaju Božju Riječ i nadahnuto govore kako bi se i drugi mogli spasiti, žive pod pomazanjem Duha i svjesno su izabrali biti primjer drugima. Oni koji govore istinu moraju voditi računa i o tome kako, kada i kome govore, kako ljudi čuju, kako reagiraju, da li ju i sami primjenjuju i po njoj žive.

Na primjeru Jošue smo sagledali činjenicu da u strahu i brizi pred neosvojivim zidinama Bog šalje Anđela Gospodnjeg, tj. dolazi sam kako bismo bili svjesni da, poput Jošue, nismo sami i da je Njegov boj, a ne naš. Zidine straha, razočaranje, nepovjerenja, ravnodušnosti, okolnosti, krivih stavova, krivnje, grijeha... Sve te zidine mogu biti svladane vjerom u velikog Gospodina, jer on je silan Bog, On čini velike stvari, naše je da se damo „pod njegovo zapovjedništvo“.

Pastor Jambrek je na primjeru iz Dj 16, 6-10, prisutne potaknuo na prisniji odnos s Duhom Svetim koji ponekad pokreće, a ponekad zaustavlja i mijenja smjer našeg djelovanja, ali uvijek ima dobre namjere s nama. Jedini i najvažniji uvjet je da Bogu damo šansu, da hodamo s Njim iz dana u dan, da mu damo prostora u našem životu.

Nedjeljno bogoslužje je bilo posebnije nego ikad, jer smo se radovali  zajedno s nebrojenim mnoštvom anđela osobama koje su svoje „DA“  Gospodinu potvrdili svetim krštenjem. Tom prilikom je Ivica Horvat propovjedao o ozdravljenju žene koja je 12 godina bolovala, i kojoj više nitko nije mogao pomoći, koja  je u vjeri dodirnula Isusovu haljinu i bila iscijeljena. Ne samo iscijeljena nego i spašena. Isus ju prihvaća, vraća joj dostojanstvo i integrira ju u društvo. I mi možemo poput žene „gurati se“ do Isusa i kroz našu osobnu vjeru doživjeti Silu koja mijenja i naše živote i živote naših bližnjih. 

Čin krštenja predvodio je pastor David Dobutović, a kršteno je šest osoba: Filip Dobutović, Eni Jurić, Dražen Podvez, Mihaela Fadljević, Vesna Benko i Ivan Matić. Sve prisutne je jako dirnulo djelovanje Svetog Duha, jer smo u subotu navečer znali i pripremali krštenje za dvije osobe, ali je tijekom noći i tijekom propovijedi Duh potaknuo na predanje još četiri osobe. 

Da, naš Bog je velik, veličanstven, milostiv i dobar, traži izgubljene i želi spasiti svakog čovjeka. Za tu službu nas oprema, zove i šalje, ako mu se damo voditi, ako mu damo šansu!

Dani i sati provedeni na Činti su poput  trenutaka na Gori preobraženja nakon kojih nismo isti. Nakon njih  naša lica i srca sjaju u našim domovima, radnim mjestima, školama, crkvama, službama.

Edita Turinski