Božja pobjeda u Mošćenici

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Mošćenica 3. svibnja 2015. (IBA) - U Mošćenici je održana dvodnevna konferencija za mlade. Jedna od posebnosti ove konferencije je ta što se radilo o jubilarnom, desetom susretu. Kada su mladi ove zajednice prvi put kročili nogom u svijet organiziranja konferencija 2004. godine nije im niti na kraju pameti bilo koliko daleko će ih Bog odvesti tim putem. 

Pripreme za ovogodišnju konferenciju započele su sredinom veljače kada su mladi ove zajednice donijeli odluku o organizaranju konferencije na kojoj će se govoriti o Božjoj pobjedi, a naslov konferencije biti će "1:0". Dva tjedna kasnije slavljenički bend krenuo je sa probama. Iako su uvijek bili u stisci s vremenom i drugim obvezama, Bog se uvijek pobrinuo da se bend okupi na probi.  

S vremenom su počele pristizati prve prijave gostiju, a kako je konferencija bila sve bliže, tako su i srca organizatora kucala sve brže. Vremenska prognoza prati se danima prije. Nikako da Vakula najavi vikend bez kiše. Petak je, dan pred konferenciju. Posljednja proba benda, ukrašavanje interijera, postavljanje stolova, klupa, šatora. Pristigli su i prvi gosti. Bili su to mladi iz Novog Sada koji su pripomogli u posljednjim pripremama, a navečer su im se pridružili i mladi iz Zadra, Biograda, Splita i Šibenika. Konferencija kao da je započela dan ranije kad je iz Švedske prispio i ovogodišnji govornik, Stojan Gajicki. 

Osvanulo je i subotnje jutro, prvi dan konferencije. Padala je kiša, ali atmosfera je i dalje bila vedra. Sestre su već od ranoga jutra pripremale stol za doručak dok su se ostali članovi organizacijskog tima polako okupljali u crkvi. Gosti počinju nadolaziti. Sve ih je više. Gužva je za registracijskim stolom. Do početka konferencije,  oko 10 sati, kiša je prestala padati. Navire sunce. Vakula je promašio prognozu, Bogu hvala. Konferencija je otvorena pjesmom konferencije, a voditelji su bili Ellen i Denis Salijev. Za uvod u slavljenje čitaju ulomak iz Psalma 95, ohrabrujući mlade na glasno pjevanje tako da cijela Mošćenica čuje i zna da su tamo i da slave Boga. Krenuo je i blok slavljenja. Mladi zaista pjevaju glasno, ruke se podižu, oči su zatvorene, Gospodin se slavi. 

Vrijeme je propovijedi. Brat Stojan Gajicki govori na podtemu "Pobjeda u riziku". Porukom brat ohrabruje i potiče mlade da riskiraju u odnosu s Bogom, tj. da hrabro idu naprijed ne bojeći se nepoznatoga, pri tome prepričavajući vlastita životna iskustva i iskustva svojih poznanika kroz koja je demonstrirao kako nam može biti žao što nismo preuzeli rizik kada nam je Bog govorio da ga preuzmemo, odnosno koliko blagoslova dobijemo ako se u rizik upustimo onda kada nas Bog poziva na rizik. Bog nikada ne želi zlo svome djetetu i zato rizik s Bogom ne može završiti pogubno. 

Nakon jutarnjeg programa uslijedio je zajednički  ručak. Roštilj nikada slađe nije mirisao. Zatim su mladi slobodno vrijeme provodili uz društvene igre, sportske aktivnosti, šetnju i razgovore. Bog je suncem zagrijao Mošćenicu. U slobodnom vremenu pojedinci i grupe pripremali su svoje doprinose za večernji program. Djeca su trčkarala. I mladi i stari uživali su u subotnjem danu. Večerom u 18 sati otpočeo je ciklus večernjih događanja.  

Nakon večere, ponovo je uslijedio program započet blokom slavljenja koji nas je uveo u propovijed. Ljudi pjevaju još glasnije, podižu ruke, slave i smiješe se. Brat Stojan Gajicki govorio je na podtemu "Pobjeda u savjetniku": nekoliko je savjetnika koje čovjek treba imati u životu - braća i sestre, prijatelji, stariji, a iznad svega Bog kao vrhovni Savjetnik. Ono što je posebno obilježilo ovu večer bila je inicijativa brata Gajickog da se po dvoje mladih pomoli za svaku osobu stariju od 50 godina koja se tamo nalazila, polažući ruke na nju i moleći da ju Bog upotrijebi da bude još bolji savjetnik mladima. Takav čin osjetno je razbio jaz između starog i mladog koji često zna biti prepreka dobrom savjetovanju. Nakon propovijedi došlo je vrijeme za doprinose učesnika konferencije. Nevjerojatno koliko je Bog kroz sve njih blagoslovio tu večer. Bilo je pjesama, scenski nastup i svjedočanstvo. Molitvom je završen večernji program, a time i prvi dan konferencije. 

Nedjeljno jutro započeto je doručkom u prostorijama crkve. Mladi  su prepričavali događaje i dojmove od dana ranije. Većina je bila pospana i neispavana, ali svi su se ubrzo razbudili tokom slavljenja. Pjesma konferencije do sada je već "sjela" na svoje mjesto u uhu i mislima. Brat Gajicki propovijedao je na podtemu "Pobjeda u Kristu". Spomenuo je kako u Kristu imamo pobjedu nad svojom prošlošću te se više ne moramo spominjati svega što je iza nas. Također smo u Kristu pobijedili ispraznost. Krist je pobijedio i našu perspektivu budućnosti. Zato možemo imati ljepši pogled na budućnost. Zbog pobjede u Kristu možemo biti ono što jesmo sa svim svojim kompleksima. Krist nas želi vidjeti bez naših maski. U Kristu imamo i pobjedu nad negativnim komentarima ovoga svijeta. Ovaj svijet više ne mora imati utjecaja na nas jer Krist je pobijedio i taj svijet. Za kraj je umjesto pjesme konferencije otpjevana pjesma 'Volim te' kojom su svi prisutni iz svega srca još jednom digli svoje glasove Gospodinu i rekli mu 'Volim te'. 

Bog je čuo i uslišao svaku molitvu organizacijskog tima. Kiša blagoslova pala je na ovaj događaj i natopila srca mladih ljudi. Razdraganost, radost, čežnja za ponovnim susretom samo su neki od atributa koji opisuju atmosferu pri odlasku kućama. Neka Gospodin Bog bude proslavljen i neka podari ovoj zajednici još jednu dekadu ispunjenu konferencijama.