Tea Deak: Val je krenuo

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

S Teom Deak razovarali smo nakon završenih ljetnih kampova s tuzlanskom djecom koja su posjetila nekoliko mjesta u Hrvatskoj i neki među njima po prvi put vidjeli more. 

1. Kako je Siščanka 'završila' u Tuzli? 

Još prije sedam godina s grupom prijatelja odlučila sam započeti projekt koji je predstavljao izazov svakome od nas.

Tijekom razgovora zaključili smo da danas postoji mnogo projekata koji počinju sa traženjem novaca, a tek onda razmišljaju o tome kako da taj novac upotrijebe. Te večeri smo, više u šali, postavili cilj da napravimo efikasan projekat u kome ćemo troškove svesti na minimum, a od koga ćemo očekivati rezulatate koji su nam u tom momentu izgledali gotovo nemogući. Narednih dana, ponovno samo teoretski, nastavili smo govoriti o ovom „projektu". U jednom momentu, predloženo je da pronađemo mjesto na kome ćemo organizirati taj „projekt". Svi smo se složili oko nekih principa. Projekt je morao biti organiziran u crkvi, potpuno volonterski i morao je biti edukacijski. U tom momentu izgledalo nam je da govorimo o projektu koji će se održati jednom i na jednome mjestu. Istoga smo dana, praktički već imali tim. Od nekoliko gradova koji su predloženi kao mjesto gdje bi trebali organizirati ovaj projekat, Tuzla nam je izgledala idealno. Svi smo imali poznanike u Tuzli, a većina nas je bar jednom posjetila taj grad. Ja sam tada redovito posjećivala Tuzlu i surađivala sam sa crkvom u Tuzli. Pastor u tuzlanskoj crkvi odmah je prihvatio ideju i odredili smo datum za naš „projekt". Očekivali smo da ćemo imati 10-20 polaznika. Teško je opisati koliko sam iznenađena kada smo samo par dana nakon ljepljenja 10-tak plakata dobili sedamdesetu prijavu. Projekt je bio toliko uspješan da smo ga naredne godine ponovili, a nakon toga odlučili da organiziramo slične projekte tijekom čitave godine. Ja često kažem da nisam ja odabrala Tuzlu, već da je Tuzla odabrala mene. Projekt je bio toliko uspješan da smo ga naredne godine ponovili, a nakon toga i odlučili da organiziramo slične projekte tijekom čitave godine. Ja često kažem da nisam ja odabrala Tuzlu, već da je Tuzla odabrala mene. Ponosna sam što mogu reći da me moji prijatelji iz Tuzle više ne vide kao Siščanku u Tuzli, već kao Tuzlanku iz Siska.

2. U čemu se sastoji tvoj rad?

Ja sam koordinator Wave projekta u Tuzli. Također, koordiniram Wave projekte u drugim zemljama. Naravno, aktivna sam u loklanoj crkvi, vodim jednu od kućnih grupa tuzlanske lokalne crkve i jedan sam od koordinatora našeg tima za služenje u Domu za djecu bez roditeljske skrbi u Tuzli. Iako na mom kalendaru već stoje upisani datumi za neke projekte koji će biti organizirani u drugim zemljama tek za nekoliko godina, u isto vrijeme često neznam ni kako će izgledati plan za današnji dan. Wave je uvijek pun iznenađenja, a ja kao koordinator svaki se dan pokušavam naviknuti na to.

3. Što je to Wave?

Wave je edukacijski projekt koji se organizira u lokalnim crkvama. Naš cilj je da „otvorimo" lokalne crkve i dovedemo u njih ljude iz njihove okoline. Nadalje, cilj nam je da se polaznici naših tečajeva i predavanja imaju prilike upoznati s ljudima iz crkve u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Kao rezultat ovih druženja, u raznim zemljama pokrenuli smo projekte služenja onima koji su u potrebi. Wave je velika šansa za lokalne crkve da uključe što više svojih članova u misiju. U nekim zemljama koordinatori Wave timova su pastori, starješine crkava ili misionari, ali nije rijetkost da naši koordinatori, kao npr. koordinatori našeg tima u Srbiji budu vjernici koji su prepoznali naš projekat kao šansu da služe u svojoj lokalnoj zajednici.

Nakon što smo organizirali „projekt služenja" u Tuzli po drugi put, razgovarali smo s prijateljem iz Srbije koji je želio organizirati sličan projekt u svojoj crkvi. Negdje u to vrijeme odlučili smo da ovom projektu damo ime Wave (Val) jer smo željeli da projekat nastavi rasti, širiti se i da donese svježinu i nešto novo. Nakon Srbije, ponovno preko prijatelja koji su volontirali na našim projektima, nastavili smo organizirati Wave-ove u sve više zemalja. Nakon Bugarske, Ukrajine i Poljske, naši volonteri su postavili pitanje zašto Wave ne bi organizirali i u nekoj zemlji zapadne Europe. Nakon što smo organizirali Wave tim i projekt u Engleskoj, nekoliko volontera iz Engleske nastavilo je razmišljati o širenju Wavea, tako da smo projekt organizirali i u dvije afričke zemlje. Naravno, Wave se događa jednom godišnje, a u nekima imamo cjelogodišnje programe služenja. Danas već imamo dvije, a uskoro ćemo imati i tri zemlje u kojima imamo više od jednog Wave tima. Ono što se danas događa liči mi na sliku koju smo imali pred očima kada smo projektu dali ime „Val". Wave radi ono što treba raditi, širi se i donosi nešto svježe, nešto novo.

4. Koji su najveći izazovi i radosti rada u Dječjem domu?

U jednom trenutku kada je kroz naše projekte u Tuzli već prošlo oko 1.000 polaznika (iz Tuzle i okolnih gradova), počeli smo planirati projekt kroz koji bi naše polaznike mogli uključiti u služenje drugima. Odlučili da ćemo imati tri projekta za služenje u Tuzli i to: Dom za djecu bez roditeljske skrbi, Dom za stare i nemoćne i Škola za djecu sa posebnim potrebama. Za sada imamo samo tim za služenje u Domu za djecu, ali već tijekom narednih par mjeseci nadamo se da ćemo početi i služenje u Školi za djecu sa posebnim potrebama. Rad u Domu za djecu bez roditeljske skrbi prepun je izazova. Naš cilj je da djeci pomognemo da završe osnovnu i srednju školu sa što je moguće boljim ocjenama, te da im pomognemo pri upisu na fakultet ili prilikom traženja zaposlenja. Želja nam je i da otvorimo „sigurnu kuću" u kojoj bi mogli smjestiti djecu koja su izašla iz Doma, a koja još nisu našla posao ili se nisu uspjela upisati na fakultet. Nažalost, mnoga od naše djece koja izlaze iz Doma suočavaju se sa opasnošću da ostanu na ulici i da budu uvučeni u kriminal. Za nas svako dijete je novi izazov i svako dijete je najveći blagoslov.

5. Kako bi zainteresirani mogli poduprijeti tvoj rad u Bosni i Wave projekta općenito? Kako da ostanu u vezi s onim što radite u Bosni?

Svi članovi Wavea iz mnogih zemalja, uvijek su sretni kada čujemo da je još netko zainteresiran da organizira Wave projekt u svojoj lokalnoj crkvi. Najmanji projekt kojeg smo organizirali bio je u jednoj maloj crkvi u Cerni gdje smo imali tri polaznika. U Tuzli obično na našem projektu kojeg organiziramo u siječnju imamo oko 200 polaznika. Najveći projekt kojeg je Wave organizirao u Engleskoj imao je oko 600 polaznika. Dakle, za nas ne postoji preveliko ili premalo mjesto za organiziranje Wavea. Svi koji su zainteresirani mogu nas kontaktirati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Osim toga, ako želite preko Wavea pomoći naše projekte služenje i humanitarne projekte u Domu za djecu bez roditeljske skrbi u Tuzli, Subotici ili u DR Kongo i Ruanda, možete nam se obratiti na istu adresu. Vijesti sa Wavea možete pratiti i na blogu: www.wavecommunity.blogspot.com , te na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/waveint